Brockova
Štátna tajomníčka Ingrid Brocková. Zdroj: MZVaEZ SR.

I. Brocková: S Ruskou federáciou chceme spolupracovať v globálnej agende

Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková prijala 16. februára 2021 na nástupnej návšteve nového veľvyslanca Ruskej federácie v Slovenskej republike Igora Bratčikova.

Obaja predstavitelia zhodnotili aktuálny stav slovensko-ruských vzťahov. Štátna tajomníčka I. Brocková potvrdila, že „Slovenská republika má záujem o korektné dvojstranné vzťahy s Ruskou federáciou, o identifikovanie oblastí vzájomnej spolupráce, najmä v obchodno-ekonomickej a investičnej oblasti. Za dôležité považujeme aj medziľudské kontakty, vzdelávanie, vedu, výskum či cestovný ruch, kde sme v poslednom období aj kvôli pandémii nevyužili jestvujúci potenciál. Slovenská republika je taktiež pripravená spolupracovať s Ruskou federáciou pri riešení globálnych výziev a trendov, ako je napríklad boj proti klimatickým zmenám, digitálna transformácia alebo zdravotnícke opatrenia v kontexte hroziacich epidémií,“ uviedla I. Brocková.

Štátna tajomníčka zároveň zdôraznila, že chceme s ruskou stranou diskutovať aj o otázkach, na ktoré máme rozdielny názor. V tomto kontexte pripomenula konzistentnosť pozície Slovenskej republiky v otázke zvrchovanosti a územnej celistvosti krajín východného susedstva Európskej únie(EÚ). Konštatovala, že Slovenská republika rovnako ako ostatné členské štáty EÚ a ďalšie podobne zmýšľajúce krajiny so znepokojením sleduje niektoré aspekty vývoja vnútropolitickej situácie v Rusku a vyzýva na rešpektovanie medzinárodných záväzkov.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices