ukrajina
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Minister Korčok: Slovensko podporuje teritoriálnu integritu a európske smerovanie Ukrajiny

Návštevou Ukrajiny ukončil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok v utorok 16. februára 2021 pracovnú cestu po krajinách v širšom susedstve Slovenska.

Bilaterálne rokovania so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom sa sústredili na témy spoločného záujmu, od vzťahov medzi Slovenskom a Ukrajinou, cez spoluprácu Európskej únie(EÚ) s Kyjevom až po otázky regionálnej politiky a medzinárodnej bezpečnosti.

Minister I. Korčok potvrdil pozíciu Slovenska, ktoré plne podporuje suverenitu a územnú integritu Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, vrátane krymského polostrova a odsudzuje systematické porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie. „Slovenská republika neuznala a neuzná ilegálnu anexiu Krymu. Sankcie EÚ voči Rusku sú následkom porušenia medzinárodného práva, ktoré nemohlo zostať bez odozvy, vítame ukrajinskú iniciatívu na vytvorenie medzinárodnej Krymskej platformy a máme záujem zapojiť sa do jej činnosti,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Partneri konštatovali, že slovensko-ukrajinské vzťahy sú veľmi dobré a zhodli sa na potrebe ďalšieho rozvoja všestranných kontaktov medzi našimi susediacimi krajinami. „Napriek našej geografickej, jazykovej a kultúrnej blízkosti s Ukrajinou vnímam široký priestor pre prehĺbenie našej spolupráce, vrátane ekonomickej oblasti. Potrebujeme sa zamerať na konkrétne projekty, ktoré budú prínosom pre obe strany, a výsledky ktorých pocítia aj naši občania,“ uviedol minister I. Korčok.

Ministri prediskutovali široký okruh otázok týkajúcich sa vzťahov Ukrajiny s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou. Venovali sa výsledkom nedávneho zasadnutia Asociačnej rady EÚ-Ukrajina a prípravám nadchádzajúceho samitu Východného partnerstva.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Minister I. Korčok konštatoval, že Slovenská republika dlhodobo podporuje európske a euroatlantické smerovanie Ukrajiny „Všetci si pamätajú, ako sa na prelome rokov 2013-2014 na kyjevskom Majdane a iných miestach ukrajinskí občania slobodne a jasne prihlásili k demokratickým hodnotám a európskej budúcnosti. Tento odkaz musíme mať aj naďalej na zreteli, a aj preto Slovensko podporuje štrukturálne reformy uskutočňované na Ukrajine, ktoré sú podmienkou pre napredovanie na európskej ceste. Reformy môžu byť bolestivé, ale sú nevyhnuté pre integračný úspech krajiny, a predovšetkým preto, aby sa ľuďom žilo lepšie v podmienkach, ktoré vytvárajú predpoklad pre bezpečnosť a prosperitu,“ podčiarkol šéf slovenskej diplomacie.

Minister I. Korčok sa v rozhovore s ukrajinským partnerom venoval aj konfliktu na Donbase, situácii na Kryme a výzvam pre európsku bezpečnosť. Dotkli sa mierového procesu prebiehajúceho pri sprostredkovateľskej úlohe Nemecka a Francúzska v rámci Normandskej skupiny a pri pomoci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v rámci minskej Trojstrannej kontaktnej skupiny (Ukrajina – OBSE – Ruská federácia).

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices