PREHĽAD OPATRENÍ: Oddnes platí na hraniciach prísnejší režim

Oddnes platí na hraniciach prísnejší režim. Ruší sa zoznam menej rizikových krajín a možnosť prekročenia hraníc so 72-hodinovým testom na koronavírus. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ľudia, ktorí sa vrátia z členskej krajiny Európskej únie (EÚ), Islandu, Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, sa budú musieť registrovať na stránke https://korona.gov.sk/ehranica/ bezprostredne po vstupe na územie SR. Rovnako budú musieť nastúpiť do izolácie, v prípade domácej izolácie platí aj pre členov domácnosti. Najskôr na ôsmy deň izolácie môžu absolvovať RT-PCR test a v prípade negatívneho výsledku testu sa izolácia končí. Ak izoláciu absolvujú bez príznakov, skončí sa po 14 dňoch.

Povinná registrácia

Pre ľudí, ktorí sa vracajú z inej krajiny než vyššie uvedených, je karanténa povinná. Musia sa registrovať na stránke https://korona.gov.sk/ehranica/ bezprostredne po vstupe na územie SR, nastúpiť do izolácie, v prípade domácej izolácie to platí aj pre členov domácnosti, a informovať o izolácii svojho ošetrujúceho lekára. Izoláciu nemôžu ukončiť bez testovania RT-PCR testom, ten môžu absolvovať najskôr na ôsmy deň izolácie a v prípade negatívneho výsledku testu sa izolácia končí.

Ak sa človek dopraví na Slovensko letecky, pri príchode musí okrem vyššie uvedených povinností vyplniť aj elektronický formulár na https://www.mindop.sk/covid/. Deti do desiatich rokov musia byť otestované, iba ak rozhodne lekár, izolácia sa im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Výnimku z karantény majú pendleri a turnusoví zamestnanci zo susedných krajín EÚ, teda všetkých okrem Ukrajiny. Rovnako tak aj študenti alebo ľudia, ktorí opatrujú svojich blízkych. Musia mať však doklad o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako sedem dní.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Cezhraniční pendleri

Po novom sa za pendlerov označujú aj „cezhraniční pracovníci či dochádzajúci“ z krajín EÚ (+ Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Islandu a Spojeného kráľovstva). Pre nich platí, že pri vstupe musia mať antigénový alebo PCR test v papierovej alebo elektronickej podobe, ktorý nie je starší ako 48 hodín (antigénový test) alebo 72 hodín (PCR test). Najneskôr pri vstupe na Slovensko musia vyplniť formulár e-hranica a nastúpiť do domácej karantény. Skrátiť si ju môžu okamžite, ak si dajú na vlastné náklady urobiť na Slovensku PCR test a budú mať negatívny výsledok. Ak okamžitý test neabsolvujú, po registrácii nastúpia do izolácie. RT-PCR test je možné vykonať najskôr na ôsmy deň. Ak je negatívny, izolácia sa končí. Bez testovania trvá bezpríznaková izolácia 14 dní.

Výnimka zo 14 dňovej karantény platí aj pre vymedzený okruh športovcov pri tréningovom procese alebo účasti na profesionálnych súťažiach, a to s podporným stanoviskom Ministerstva školstva,vedy, výskumu a športu SR. Naďalej však platí, že tieto osoby musia mať pri vstupe na Slovensko negatívny výsledok buď antigénového testu nie starší ako 48 hodín alebo PCR testu nie starší ako 72 hodín.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra

Kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 23. novembra. Pôvodne sa mali skončiť …

Consent choices