Ilustračné PHOTO: © European Union.

David Frost bude hájiť záujmy Spojeného kráľovstva vo vzťahoch s EÚ

Britská vláda v stredu vymenovala Davida Frosta za ministra, ktorého úlohou bude od 1. marca zabezpečovať vzťahy s Európskou úniou (EÚ). Tento diplomat predtým zastupoval Spojené kráľovstvo v rokovaniach o pobrexitovej obchodnej dohode s Európskou úniou.

V novej funkcii bude Forst „pomáhať pri uskutočňovaní zmien s cieľom maximalizovať možnosti brexitu“, uviedla britská vláda.

Spomenutú obchodnú dohodu medzi Britániou a EÚ sa podarilo spečatiť doslova „v hodine dvanástej“ – krátko pred koncom uplynulého roka. Medzi oboma stranami však stále existuje niekoľko problémov. Tie sa týkajú predovšetkým Severného Írska.

Veľká Británia 31. decembra 2020 opustila hospodárske štruktúry EÚ a tovar prepravovaný medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ podľa dohody čelí colným kontrolám. Tým podlieha aj tovar smerujúci do Severného Írska, keďže hraničí s Írskom – členským štátom EÚ.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Spojené kráľovstvo chce, aby EÚ zaujala miernejší prístup k hraničným kontrolám, ktoré už viedli k nedostatkom a oneskoreniam pri dodávaní určitého tovaru do Severného Írska. EÚ však tvrdí, že určité hospodárske problémy sú výsledkom rozhodnutia Británie opustiť jednotný trh a colnú úniu bloku, a trvá na tom, že o severoírskom protokole nemožno významným spôsobom opätovne rokovať.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices