EU, Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia vyzvala Maďarsko, aby vysvetlilo nedodržanie súdneho rozhodnutia o mimovládnych organizáciách

Európska komisia (EK) vo štvrtok poslala Maďarsku formálnu výzvu súvisiacu s obmedzením zahraničného financovania mimovládnych organizácií v krajine. Súdny dvor EÚ vlani rozhodol, že obmedzenia, ktoré vyplývajú zo zákona z roku 2017, sú diskriminačné a neodôvodnené a nie sú v súlade s právom únie. EK vyzvala vládu v Budapešti, aby vysvetlila, prečo dosiaľ nekonala v súlade s rozhodnutím súdu, a to aj napriek jej opakovaným výzvam.

Formálna výzva je dôležitý krok smerujúci k pokutovaniu Maďarska za odmietanie zrušenia obmedzení. Komisia môže túto záležitosť znovu posunúť súdu aj s návrhom o výške pokuty.

Zákon mal formálne zvýšiť transparentnosť financovania mimovládok a bojovať s praním špinavých peňazí. Pravidlá sa však zameriavali najmä na skupiny, ktoré aspoň čiastočne financuje maďarsko-americký miliardár George Soros. Podľa zákona museli napríklad maďarské občianske skupiny, ktoré dostávajú zo zahraničia viac ako 7,2 milióna forintov ročne nahlásiť túto skutočnosť súdu a v ich online a tlačených publikáciach oznámiť, že sú financované zo zahraničia. Okrem toho tiež museli menovať svojich zahraničných sponzorov, ktorí im ročne dávajú viac ako 500-tisíc forintov.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Maďarsko medzičasom naznačilo zrušenie zákona. Tlačové oddelenie vlády sa vyjadrilo, že „maďarská vláda prijme všetky opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s rozsudkom Európskeho súdneho dvora“. Preto v súčasnosti vedie rokovania s EK, ktoré sú založené na princípe úprimnej spolupráce, uvádza sa tiež v jeho stanovisku.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices