lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

M. Lexmann priblížila akčný plán EÚ na šetrenie životného prostredia a peňaženiek spotrebiteľov

Európa má Nový akčný plán na ochranu životného prostredia prostredníctvom obehového hospodárstva. Európsky parlament prijal na minulotýždňovom plenárnom zasadaní komplexný súbor odporúčaní zameraný na dosiahnutie uhlíkovo neutrálneho, udržateľného a netoxického obehového hospodárstva.

„Jedným z odporúčaní je predĺženie trvácnosti výrobkov a právo na opravu a dostupnosť náhradných dielov,“ priblížila konkrétne zámery dokumentu slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS). „Nebude tak už možné, že na chladničku alebo práčku po pár rokoch nebude dostupný náhradný diel alebo že samotný náhradný diel a oprava by stáli viac ako nový spotrebič,“ uviedla Lexmann o pláne, ktorý by mal v EÚ naplno platiť od roku 2030.

Poslanci zároveň požiadali Európsku komisiu, aby pripravila nariadenie, ktoré zjednotí normy pre nabíjačky na malé spotrebiče. „Aby nebola zaužívaná dnes bežná prax, že každá nová línia telefónu má aj nový typ adaptéra,“ vysvetlila europoslankyňa zastupujúca KDH v najväčšej frakcii ľudovcov (EĽS) v európskom parlamente.

Nové odporúčania sa zameriavajú aj na obmedzenie používania tzv. kazítok, ktoré spôsobujú plánované zastarávanie výrobkov.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

„Všetky tieto opatrenia prinášajú 3 pozitíva – šetria životné prostredie, peňaženku spotrebiteľov a napokon podporujú inovatívny prístup pri výrobe kvalitných produktov,“ ozrejmila hlavné dôvody navrhovaných opatrení Miriam Lexmann.

K eliminácii odpadu a recyklácii môžeme prispieť aj my sami zmenou spotrebiteľského správania a vnímavým prístupom k problémom životného prostredia, ktoré nás obklopuje.

„Nestojí nás veľa zamyslieť sa nad kúpou nového oblečenia či nenakupovať jedlo vo veľkých množstvách, len preto, že je v zľave. Každý z nás môže začať od seba, práve tam kde je – tak, ako mu to situácia dovoľuje,“ uzavrela Lexmann.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Komisia by mala najskôr vedieť šetriť, až potom si pýtať ďalšie peniaze

Začiatok tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude zameraný aj na diskusiu o ďalšej generácii vlastných …

Consent choices