migranti, azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Počet žiadostí o azyl v únii vlani klesol o viac ako 30 %

Počet žiadostí o azyl v Európskej únii (EÚ) vlani medziročne klesol o viac ako 30 percent. Dostal sa tak na najnižšiu úroveň od roku 2013. Informoval o tom Európsky podporný úrad pre otázky azylu (EASO). Úrad vo štvrtok uviedol, že zníženie počtu žiadostí o azyl v 27 členských krajinách únie, Nórsku a Švajčiarsku o 31 percent bolo najmä výsledkom núdzových obmedzení cestovania prijatých počas pandémie koronavírusu.

EASO poznamenal, že napriek koronakríze národné azylové úrady „prejavili odolnosť pri udržaní mnohých aktivít, čo viedlo k poklesu počtu nevybavených čakajúcich žiadostí“. Podľa údajov EASO v roku 2020 požiadalo o azyl 461 300 ľudí, pričom v roku 2019 ich bolo 671 200. Agentúra informovala, že približne 4 percentá žiadostí podali ľudia, ktorí uviedli, že sú mladiství bez sprievodu.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Rovnako ako v roku 2019, najviac žiadostí o azyl podali Sýrčania (14 %). Za nimi nasledovali Afganci, Venezuelčania, Kolumbijčania a Iračania. „Spoločne týchto päť národností podalo viac ako dve pätiny všetkých žiadostí o azyl,“ uviedol Európsky podporný úrad pre otázky azylu.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices