Ilustračné PHOTO: © European Union.

KLUB 500: Vláda by mala prijať novú filozofiu boja proti covidu-19

Klub 500 vyzýva vládu, aby zabezpečila účinnejšie prostriedky a opatrenia na boj s pandémiou koronavírusu. Na jednej strane by mala prijať účinný program prevencie, distribuovať  „záchranné  balíčky“  pre pozitívne testovaných a „preventívne balíčky“ pre ostatných obyvateľov. Na strane druhej je nevyhnutné prehodnotiť súčasné opatrenia a ich účinnosť vrátane „povinného“ plošného testovania. Vláda by okrem toho mala prioritne urobiť všetky kroky k tomu, aby sa žiaci základných škôl a študenti stredných a vysokých škôl povinne vrátili do školských lavíc.

Z pohľadu Klubu 500 je základnou chybou, ktorej sa Slovenská republika v boji s COVID-19 v roku 2020 dopustila, že od začiatku pandémie posielala pozitívnych ľudí do karantény bez zabezpečenia liekov, vitamínov a podporných prostriedkov na posilnenie imunity, tak aby sa zmiernil priebeh ochorenia.

Klub 500 predpokladá, že členovia pandemickej komisie už minulý rok museli vedieť o existencii podporných liekov na posilnenie imunity a antivirotík, používaných v zahraničí na liečbu a prevenciu ohorenia COVID-19. Slovenská republika žiaľ nekonala a na schválenie Ministerstvom zdravotníctva SR musela čakať až do februára tohto roku. Dôsledkom je znepokojujúca pandemická situácia, alarmujúci stav v nemocniciach a chýbajúce lieky na podpornú liečbu ochorenia COVID-19.  Práve rýchla a účinná liečba, nasadená okamžite po pozitívnom testovaní, môže totiž v mnohých prípadoch zabrániť komplikáciám u pacientov s COVID-19 a znížiť enormný nápor na nemocnice.

Klub 500 navrhuje zavedenie „záchranného balíčka“, zloženého z liekov na podporu imunity, antivirotík, vitamínov, pokynov na užívanie, odporúčanej životospráve počas liečby a karantény, ktorý by mal byť okamžite po pozitívnom testovaní predpísaný a doručený každému pozitívnemu občanovi. V tejto súvislosti zamestnávatelia združení v Klube 500 podporujú výzvu Zväzu ambulantných poskytovateľov, aby Ministerstvo zdravotníctva SR zabezpečilo pre pacientov dostatok liekov proti ochoreniu COVID-19.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Klub 500 zároveň navrhuje zavedenie „preventívneho balíčka“ pre všetkých obyvateľov, ktorý by mal byť distribuovaný každému občanovi SR a ktorý by mal obsahovať základné vitamínové doplnky, výživové doplnky na posilnenie imunity a propagačný materiál o posilňovaní imunity a životospráve v čase koronakrízy.

Klub 500 preto vyzýva pandemickú komisiu a vládu SR, aby urýchlene, dôsledne a kriticky vyhodnotila účinnosť zavedených opatrení, vrátane systému „povinného“ plošného testovania a zákazu vychádzania a aby prijala nový súbor opatrení, založený viac na dôvere a prevencii ako na zastrašovaní a vyhrážaní sa. Klub 500 zároveň odporúča prizvanie ďalších odborníkov do pandemickej komisie, nakoľko z pohľadu zamestnávateľov sa systém „zacyklil“. 

Klub 500 preferuje postupné otváranie a uvoľňovanie opatrení v najmenej rizikových oblastiach života, ako sú servisy, malé prevádzky a vonkajšie športoviská, za prísnych epidemiologických pravidiel.

Vláda by okrem toho mala prioritne urobiť všetky kroky k tomu, aby sa žiaci základných škôl a študenti stredných a vysokých škôl povinne vrátili do školských lavíc a mala by vypracovať systém na ich pravidelné testovanie. Len zdravý a vzdelaný národ totiž môže totiž podľa Klubu 500 tvoriť hodnoty, z ktorých bude profitovať ekonomika i celá spoločnosť.

O mam

Odporúčame pozrieť

PESCO, vlajky

Prvá stratégia obranného priemyslu a nový program na posilnenie bezpečnosti Európy

Európska komisia a vysoký predstaviteľ predstavili vôbec prvú stratégiu európskeho obranného priemyslu na úrovni EÚ a …

Consent choices