Foto: FB Viktor Orbán

Komentár: V4, skupina, ktorá pre svoje egá ničí samú seba

Vyšehradská štvorka tento týždeň oslavuje 30. výročie vzniku, avšak na oslavu nie je veľa dôvodov. Pri jej založení vtedajší československý prezident Havel povedal, že Vyšehradská štvorka stojí pred ťažkou križovatkou, buď sa z nej stane regionálny model spolupracujúci s Európou alebo mŕtvy pamätník.

Autorom je študent gymnázia a najmladší člen redakcie Európskych Novín Marco Németh

Toto neformálne zoskupenie malo za cieľ zjednotiť hlas bývalých postkomunistických štátov v EÚ, no v súčasnosti sa nevie dohodnúť ani na jednoznačných spoločných otázkach. A to všetko sa deje kvôli egám predstaviteľov krajín, či ide o prípad vetovania rozpočtu, migračnej krízy, ale hlavne o otázku právneho štátu. 

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Štyri stredoeurópske krajiny, ktoré 15. februára 1991 podpísali vyhlásenie o vzniku V4 si dali za cieľ spoluprácu v presadzovaní svojich záujmov, a týmto pridať váhu spoločnému hlasu v Európskom spoločenstve. Aktuálne sa však táto myšlienka skôr búra, ako buduje. Spolupráca medzi krajinami sa zmenila na politickú spoluprácu skôr len medzi premiérmi krajín, a to sa týka hlavne Maďarska a Poľska, ktoré má poriadne našliapnuté na “orbánovskú cestu.”

V nedemokratických spôsoboch máme predsa len zhodu

V rebríčku demokracie sa štáty Vyšehradskej skupiny skôr prepadávajú, ako zlepšujú. Svedčí o tom regulácia a snaha o umlčanie nezávislých médií, v čom vyniká hlavne Maďarsko, ale ani Poľsko sa nenechá zahanbiť. Slovensko a bratia Česi v tomto smere trochu zaostávajú, ale ani naši vrcholní predstavitelia nevynechajú žiadnu príležitosť si do médií kopnúť. Ďalším výborným príkladom “úspešnej spolupráce” je dosadzovanie vlastných ľudí na poľské súdy, a teda obmedzovanie nezávislosti súdnictva. Na Slovensku zase verejnosť sleduje vynárajúce sa obrovské korupčné škandály, ktoré, zdá sa, nemajú konca kraja.

V roku 1990 Havel sníval o regióne, ktorý bude mať silné demokratické piliere a tiež neoblomnú sebavedomú občiansku spoločnosť. Jeho predstvy sa aspoň sčasti splnili a Slovensko to pocítilo v roku 2018, keď po vražde novinára a jeho snúbenice vyšli desaťtisíce ľudí do ulíc povedať jednoznačné dosť! Podobnú skúsenosť zažila i naša susedná krajina Česko, kde státisíce ľudí protestovali proti premiérovi Babišovi a aktuálne sa stupňujú nepokoje v Poľsku kvôli obmedzeniu interrupcií poľským ústavným súdom.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Nejednotný postoj voči Rusku

V auguste, keď sa proti Lukašenkovej diktatúre postavili občania, tak prezidenti krajín V4 reagovali na protesty v Bielorusku prostredníctvom spoločného vyhlásenia, avšak to isté sa už povedať nedá o napätej situácii v Rusku, ktoré vyvolalo zatknutie opozičného politika Navaľného. Toto je ďalším jasným príkladom, že V4 je viac ako rozdelená, pričom nemá jasné postoje k výzvam, ktorým čelí Európa. To, že sa prezidenti V4 nevyjadrili k Rusku jednotne, je sklamaním, ale nie prekvapením.

I keď premiéri v Bruseli presadzovali sankcie proti Rusku pre anexiu Krymu ešte v roku 2014, a taktiež majú svoje vojenské jednotky rozložené v tejto oblasti v rámci operácií NATO, tak o jednotnom politickom názore sa hovoriť nedá. Kým český prezident Zeman spolu s Maďarskom je voči Putinovi až príliš „mäkký“, tak Poľsko má dlhoročný kritický postoj. Slovensko mení svoj postoj po zmene vlády. Bývalý predseda parlamentu Danko bol dlho kritizovaný za cesty do Ruska, súčasný kabinet však má jasný proeurópsky kompas.

Dobré susedské vzťahy vždy boli a aj budú dôležité pre nás, ale aj pre globálnu stabilitu. Všetko však závisí od krokov jednotlivých vlád, ktoré si zvolíme a teda je len na nás, ako budeme sláviť ďalšie okrúhle výročie Vyšehradskej štvorky.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices