hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH

Martin Hojsík: Reakcia na žalobu Európskej komisie proti Slovensku

Európska komisia podáva na Európsky súdny dvor žalobu proti Slovensku za prekročenie limitnej hodnoty pre tuhé znečisťujúce látky a pre neprijatie primeraných opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia. Poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík vidí problém v nedostatočnom monitoringu a v nedostatočnej prevencii znečisťovania.

„Slovensko je už roky v situácii, kedy kvôli znečistenému ovzdušiu umrie viac ako 5.000 ľudí ročne. To je neakceptovateľné, potrebujeme situáciu konečne riešiť. Je mi ľúto, že to muselo skončiť až žalobou, ale dúfam, že tá donúti slovenskú vládu konať. Riešenia sú na stole,“ reagoval europoslanec za PS Martin Hojsík.

„Slovenská vláda musí v prvom rade konečne zvýšiť informovanosť a prijať efektívne opatrenia, ktoré znížia znečisťovanie ovzdušia. Začať treba poriadnym a verejne dostupným monitoringom znečistenia ovzdušia so zameraním na najviac znečistené oblasti. Pre porovnanie, v neďalekom Brne je takýchto staníc osem, v Bratislave máme takéto verejné stanice len štyri,“ rozviedol progresívec Hojsík.

„Aby sa situácia zlepšila potrebujeme sa zamerať na tri oblasti – priemysel, takzvané malé kúreniská, teda napr. vykurovanie v rodinných domoch a dopravu, predovšetkým v mestách.  Dlhodobo sa ukazuje, že Slovensko prichádza kvôli predčasným úmrtiam v dôsledku znečistenia o obrovské finančné prostriedky, bolo vypočítané, že len v roku 2015 to bolo neuveriteľných takmer desať miliárd eur podľa analýzy CEPTA,“ vysvetlil Martin Hojsík.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

„Dôležitou súčasťou boja proti znečisteniu je riešenie malých kúrenísk, súčasné opatrenia sú nedostatočné, príkladom je neprestajná podpora plynových kotlov. Povedzme si to rovno, zemný plyn patrí do minulosti a mnoho ľudí s nízkymi príjmami si ho nemôže dovoliť a preto kúria často odpadom. Čo potrebujeme je lepšie cielená a efektívnejšia podpora zameraná v prvom kroku na energetickú efektívnosť a v druhom na obnoviteľné zdroje energie. To znamená kvalitnú obnovu budov. Rovnako je potrebné sa zamerať na dostupnú ekologickú dopravu, teda nielen vlakovú. Jedinečnou šancou financovať tieto projekty sú ako Európske štrukturálne a investičné fondy, tak Plán obnovy a odolnosti. Súčasne nám tieto opatrenia pomôžu chrániť klímu,“ uzavrel odporúčania europoslanec Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices