osn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ivan Korčok: Ochrana ľudských práv doma a vo svete je spoločná zodpovednosť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vystúpil v pondelok 22. februára 2021 na 46. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (HRC) v Ženeve. Zaručenie ochrany ľudských práv a právneho štátu sú podľa šéfa slovenskej diplomacie kľúčovou podmienkou pre udržanie mieru a ekonomický rozvoj spoločnosti.

„Žiadny štát, žiadna vláda si nemôže získať rešpekt ľudí, ak bude zároveň potláčať ich práva a slobody. Podporu a dôveru vlády si možno získať iba priamym zapojením ľudí, dialógom a umožnením účasti občianskej spoločnosti na veciach verejných, vrátane politických procesov. Ľuďom musí byť umožnené slobodne sa vyjadriť, v akej krajine chcú žiť, kto ich má viesť a akým spôsobom chcú spravovať svoju spoločnosť,“ uviedol minister Ivan Korčok a zároveň vyjadril podporu ľuďom, ktorí preukazujú mimoriadnu odvahu a riskujú svoje životy v boji za ľudské práva, ako je tomu napríklad v Bielorusku.

Prepojenie ľudských práv, bezpečnosti a udržateľného rozvoja predstavuje tri piliere, na ktorých stojí samotná OSN. Práve Rada OSN pre ľudské práva (HRC) zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane a rozvoji ľudských práv vo svete. „Ochrana ľudských práv je nepretržitá služba a zdieľaná zodpovednosť medzinárodného spoločenstva, v ktorej má Rada OSN pre ľudské práva svoju dôležitú a nezastupiteľnú pozíciu,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

Slovensko plne podporuje nezávislosť a integritu Rady pre ľudské práva, vysokej komisárky OSN pre ľudské práva a osobitných procedúr HRC, ktoré sú nevyhnutné pre nestranné a účinné preskúmanie a hodnotenie stavu ľudských práv v krajinách sveta, ako aj poskytovanie potrebnej pomoci a podpory týmto krajinám.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Novinári si zaslúžia ochranu, no nemajú robiť politiku

Sloboda by mala patriť k výkonu novinárskeho povolania. Európsky akt o slobode médií má byť prostriedkom ako …

Consent choices