Europska rada
PHOTO: © European Union.

EÚ: ministri zahraničia uvalili sankcie na ďalších 19 predstaviteľov Venezuely

Európska únia (EÚ) uvalila sankcie voči ďalším 19 venezuelským predstaviteľom, ktorých obviňuje z podkopávania demokracie a potláčania práv v juhoamerickej krajine. Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok rozhodli o zmrazení majetku a zákaze cestovania pre predstaviteľov Venezuely „vzhľadom na zhoršenie situácie vo Venezuele po voľbách z decembra 2020″. Hlavné opozičné strany tieto voľby bojkotovali.

Sankcie EÚ tak už celkovo postihujú 55 venezuelských predstaviteľov. „Osoby pridané na zoznam sú zodpovedné najmä za podkopávanie volebných práv opozície a demokratického fungovania Národného zhromaždenia a vážne porušovanie ľudských práv a obmedzovanie základných slobôd,“ uviedli ministri. Sankcie podľa šéfov diplomacií nie sú zamerané na to, aby „mali negatívne humanitárne vplyvy alebo nechcené následky na venezuelské obyvateľstvo a je možné ich zrušiť“.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Venezuela, ktorá v minulosti bola bohatým štátom, je v súčasnosti v hlbokej ekonomickej kríze. Podľa kritikov sú dôvodom dve desaťročia neúspešnej socialistickej politiky, ktorá viedla k bankrotu štátu a rozpadu jeho infraštruktúry. Venezuelský prezident Nicoláps Maduro však tvrdí, že je terčom útokov zo strany USA, ktoré ho chcú zbaviť moci.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices