PHOTO: European Council

Európska únia uvalí pre Navaľného sankcie na ďalších ruských predstaviteľov

Ministri zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) sa v pondelok dohodli na uvalení nových sankcií na ruských predstaviteľov v súvislosti s uväznením opozičného lídra Alexeja Navaľného. Zároveň vyjadrili obavy z toho, že vláda v Moskve zrejme vníma euroblok ako svojho protivníka.

„Dosiahli sme politickú dohodu o uvalení reštriktívnych opatrení proti osobám zodpovedným za zatknutie, odsúdenie a perzekúciu,“ uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell po stretnutí s ministrami. Detaily o sankciách neposkytol, povedal len, že dúfa, že ich sfinalizujú zhruba do týždňa. Borrell naznačil, že medzi osobami, ktorých sa sankcie týkajú, nebudú oligarchovia blízki prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ich sankcionovanie požadovali podporovatelia Navaľného.

Štyridsaťštyriročného Navaľného, ktorý je najprominentnejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, zatkli minulý mesiac po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Navaľnyj tvrdí, že za jeho otrávením stál Kremeľ, ruské úrady toto obvinenie popierajú. Tento mesiac moskovský súd Navaľného odsúdil na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery. Podľa Navaľného bolo jeho obvinenie vykonštruované. Európsky súd pre ľudské práva minulý týždeň dospel k záveru, že bolo nezákonné a prikázal Navaľného prepustenie.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

„V Rade existuje spoločné hodnotenie, že Rusko sa uberá smerom k autoritárskemu štátu a odchádza z Európy,“ povedal tiež Borrell novinárom. Vzhľadom na zjavnú cestu „konfrontácie a sťahovania sa Moskvy“ bude podľa Borrella blok pracovať v troch smeroch – bude reagovať, keď Rusko poruší medzinárodné právo, odolá, keď bude vyvíjať tlak, a bude sa angažovať v otázkach, ktoré sú v záujme Európy.

Na časti videokonferencie, ktorá sa týkala Ruska a Číny, sa s európskymi ministrami zúčastnil aj ich americký rezortný kolega Antony Blinken. Borrell uviedol, že ich diskusia bola „veľmi, veľmi povzbudzujúca“ a ukázala ochotu Washingtonu obnoviť vzťahy a zároveň sa pridať k celosvetovému vedeniu v boji proti koronavírusu a klimatickým zmenám, ekonomickej obnove a ochrane demokratických hodnôt.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices