Ilustračné PHOTO: © European Union.

Británia bude na pôde G7 diskutovať o vakcinačných pasoch

Veľká Británia plánuje využiť svoje predsedníctvo v organizácii vyspelých ekonomík G7 na presadenie medzinárodne uznaného systému vakcinačných pasov. Takéto pasy by mohli umožniť obnovenie medzinárodného cestovania. Britský premiér Boris Johnson však v utorok pripustil, že táto myšlienka vyvoláva „komplex“ etických otázok.

Britská vláda pôvodne tvrdila, že neuvažuje o vydávaní vakcinačných pasov ľuďom, ktorí boli očkovaní, ale teraz začala revíziu „osvedčovania COVID-statusu“. Vláda uviedla, že „posúdi zavedenie systému, ktorý umožní zaočkovaným ľuďom slobodnejšie cestovať cez hranice“. Dodala, že bude spolupracovať s inými krajinami prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie, G7 a iných organizácií na jasnom medzinárodnom rámci so štandardmi, ktoré poskytnú konzistenciu pasažierom aj dopravnému odvetviu.

„Zavedenie takého systému si zároveň vyžaduje byť férový a neznevýhodňovať neprimerane ľudí, ktorým sa vakcína ešte len ponúkne,“ uviedla britská vláda v dokumente načrtávajúcom jej plány na zrušenie pandemických reštrikcií v Británii. „Vláda neočakáva, že riešenie bude k dispozícii rýchlo a obmedzenia, ktoré vo svete platia, pravdepodobne budú v najbližšej budúcnosti pretrvávať,“ dodala britská vláda.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O mam

Odporúčame pozrieť

J. Blanár: Sme pripravení na núdzovú podporu ukrajinskej energetickej siete

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 21. novembra 2023 na …

Consent choices