simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: redakcia/red.

Šimečka sa stal hlavným spravodajcom europarlamentu pre odolnosť kritickej infraštruktúry

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka sa stal hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu pre oblasť kritickej infraštruktúry. V EP bude zodpovedať za prípravu novej celoeurópskej legislatívy, ktorá má zvýšiť odolnosť členských štátov a EÚ zoči-voči náhlym šokom a hrozbám.

„Po roku pandémie je zrejmé, že v oblasti kritickej infraštruktúry máme veľké rezervy. Dnes už hlavné bezpečnostné riziko v Európe nepredstavuje obrovská tanková armáda, ktorá sa zrazu vyberie našim smerom. Reálnou hrozbou je, že naše inštitúcie zlyhajú v odpovedi na nečakané riziká – pandémiu, terorizmus, živelné katastrofy, ale aj hybridné a kybernetické útoky, neviditeľné spravodajské a dezinformačné kampane na pozadí,“ uviedol Šimečka.

Podľa Šimečku aj koronakríza ukázala, že pred podobnými šokmi nie sú Slovensko a EÚ v 21. storočí imúnne. „Ich najväčším rizikom je, že nepripravené štáty zostanú paralyzované, vypadnú im základné služby a výsledkom budú ľudské obete, ekonomické škody či ohrozenie demokracie. Preto je kľúčové, aby sme sa na takéto situácie vopred nachystali a vedeli pružne reagovať,“ zdôraznil podpredseda európskych liberálov.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Pripravovaná legislatíva bude zvyšovať odolnosť kritickej infraštruktúry, vrátane štátnych inštitúcií, mobilných operátorov, elektrických rozvodov, letísk, dátových centier, nemocníc a iných kriticky dôležitých služieb. Po ukončení legislatívneho procesu s Komisiou a s vládami národných štátov budú všetky členské štáty povinné preniesť dohodnuté nové štandardy odolnosti do svojich zákonov.

Michal Šimečka je historicky jedným z iba siedmich slovenských europoslancov od vstupu Slovenska do EÚ, ktorý bude mať v EP zodpovednosť za legislatívnu smernicu v niektorej oblasti pôsobnosti Únie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanec Hajšel sa stal hlavným spravodajcom pre Európsku vodíkovú banku

Podporiť výrobu zeleného vodíka a prispieť tým k dekarbonizácii priemyslu a k nachádzaniu možností uskladňovania …

Consent choices