lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: FB ML.

Lexmann: Slovensko je zdrojovou krajinou obetí obchodovania s ľuďmi. Musíme to zastaviť

Najčastejším účelom obchodovania je u nás pracovné a sexuálne vykorisťovanie, nútené žobranie i nedobrovoľné páchanie trestnej činnosti. „Takmer tri štvrtiny všetkých obetí v EÚ sú ženy a dievčatá. Až 60 % obetí sa obchoduje na účely sexuálneho vykorisťovania,“ uviedla na sociálnej sieti slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (EĽS/KDH).

Podľa údajov Internet Watch Foundation z roku 2018 vedie na slovenské serveri až 11 % všetkých svetových internetových adries smerujúcich na detskú pornografiu. Slovensko je podľa dostupných údajov zdrojovou krajinou obchodovania s ľuďmi, pričom rastie aj počet obetí vykorisťovaných priamo v SR.

„Tieto údaje sú alarmujúce. Pritom skutočný počet obetí je ešte vyšší než počet registrovaných prípadov. Väčšina z nich totiž ostáva neodhalená a počet stíhaných a odsúdených páchateľov je naďalej nízky,“ povedala europoslankyňa za KDH a pripomenula, že vyšetrovanie a stíhanie páchateľov je v súčasnej dobe digitálnych technológií a internetovej anonymite ešte náročnejšie.

Potrebujeme lepšie povedomie o rizikách online priestoru

Na poslednej plenárnej schôdzi hlasovali europoslanci o správe, ktorá sa zaoberala  už existujúcou smernicou o prevencii obchodovania s ľuďmi, boja proti nemu a ochrane obetí. Správa prináša konštruktívne odporúčania v snahe znížiť tento nelichotivý fenomén.

„Potrebujeme lepšie financovanie programov a projektov prevencie, lepšie technické vybavenie právnych orgánov v tejto oblasti a ochranu digitálneho priestoru, keďže sú to hlavne digitálne nástroje, ktoré páchatelia používajú na získavanie obetí,“ zhrnula v správe prijaté požiadavky europoslancov Miriam Lexmann.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Patria k nim aj kampane zamerané na školy, univerzity a podniky s cieľom zvýšiť povedomie o bezpečnosti v online priestore i zvýšenie zberu dát a analýzy na zlepšenie koordinácie členských štátov.

„Myslím si, že zlepšovanie povedomia o tejto problematike je veľmi dôležité najmä pri mladých ľuďoch, ženách a deťoch. K efektívnym spôsobom boja proti zneužívaniu ľudí sú aj školenia pre sudcov i policajtov, aj vzhľadom na to, že obete potrebujú špeciálne citlivý prístup,“ vysvetlila Lexmann.

Smernica o boji proti obchodovaniu s ľuďmi (2011/36/EÚ) bola prijatá v roku 2011, prináša do boja proti obchodovaniu s ľuďmi ucelený a ľudskoprávny prístup. Smernica obsahuje trestnoprávne ustanovenia týkajúce sa stíhania páchateľov, ochrany obetí a pomoci obetiam vrátane dodržiavania ich práv v trestnom konaní.

O mam

Odporúčame pozrieť

trestny cin, obet

Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Európsky parlament dal konečnú zelenú aktualizovaným pravidlám predchádzania obchodovaniu s ľuďmi a boja proti nemu …

Consent choices