Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Občania EÚ by pri zastavení škodlivých rozhodnutí v oblasti životného prostredia nemuseli čakať na členské štáty

Občania Európskej únie () by pri zastavení škodlivých rozhodnutí v oblasti životného prostredia nemuseli čakať na európskej úrovni na členské štáty. Ľudia by tak mohli zastaviť aj financovanie projektov, ktoré škodia zdraviu a životnému prostrediu. Uviedol to poslanec Európskeho parlamentu (EP) a podpredseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Martin Hojsík. Jeho stanovisko poskytol Ľuboš Konečný z PS.

Hojsík priblížil, že EP sa tento týždeň zaoberá aj doplnením európskej legislatívy o odporúčania Aarhuského dohovoru Organizácie Spojených národov (OSN). Ide o prístup k informáciám, účasti verejnosti na rozhodovaní a prístupe k právnej ochrane v záležitostiach životného prostredia. Práve Hojsík vedie rokovania za liberálnu frakciu.

Občania majú malú šancu napadnúť rozhodnutie

Hojsík presadzuje posilnenie ochrany zdravia a životného prostredia a súčasne posilnenie demokratického charakteru Únie. Podotkol, že ak budú úspešní, získajú občania silný nástroj na boj za ochranu ich zdravia a životného prostredia. Ako dodal, v súčasnosti má občianska spoločnosť malú šancu napadnúť rozhodnutie, ktoré môže podľa nich zapríčiniť poškodenie zdravia ľudí či životného prostredia.

„Je to jednoduché, chceme posilniť postavenie bežných ľudí zoči voči sile Európskej komisie, členských krajín, ale aj lobbistických skupín. Pretože tie vedia ovplyvniť rozhodnutia politikov. Náš návrh dá ľuďom do rúk nástroje, ktorými budú môcť škodlivé rozhodnutia Európskej komisie zastaviť ešte na európskej úrovni,“ priblížil. Dodal, že týmto spôsobom by sa celý proces zrýchlil a predišlo by sa možným škodám. Zároveň však uviedol, že Európska komisia sa tomuto chce vyhnúť, a proces nechať čo najviac na úrovni členských štátov. To však Hojsík odmieta.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Poslanec poukázal na to, že je jedným zo signátorov Aarhuského dohovoru OSN. Ten ľudom umožňuje právo na prístup k environmentálnym informáciám, účasť na rozhodovaní a prístup k právnej ochrane. Objasnil, že z daného dôvodu má Únia povinnosť zaistiť všetky tri piliere, ku ktorým sa sama zaviazala. „A to znamená aj právo pre ľudí dať na súd rozhodnutia Európskej komisie o otázkach životného prostredia. Ale napríklad aj rozhodnutia, ktoré vyplývajú zo zákonov, ak tie ovplyvňujú zdravie a životné prostredie. To je veľmi dôležité,“ doplnil Hojsík.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices