Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po ďalších sankciách pre venezuelských predstaviteľov vyhostili šéfku delegácie EÚ

Venezuelská vláda v stredu nariadila vyhostenie hlavnej diplomatky z delegácie Európskej únie (EÚ) v krajine. Rozhodnutie prišlo po tom, ako euroblok uvalil sankcie voči ďalším venezuelským predstaviteľom obvineným z oslabovania demokracie a porušovania ľudských práv.

Isabel Brilhante Pedrosa dostala na odchod z Venezuely 72 hodín. Venezuelský minister zahraničia Jorge Arreaza informoval, že diplomatku vyhlásili za nežiaducu osobu na základe rozhodnutia prezidenta Nicolása Madura. „Okolnosti agresie“ nenechávajú vzhľadom na nerešpektovanie verejného medzinárodného práva nenechávajú inú možnosť, uviedol vo vyhlásení šéf venezuelskej diplomacie po stretnutí s Brilhante Pedrosa v Caracase.

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok rozhodli o zmrazení majetku a zákaze cestovania pre 19 predstaviteľov Venezuely „vzhľadom na zhoršenie situácie vo Venezuele po voľbách z decembra 2020″. Hlavné opozičné strany tieto voľby bojkotovali. EÚ dosiaľ sankcionovala 55 venezuelských predstaviteľov.

Arreaza tiež v stredu zaslala protestné oznámenia veľvyslancom Francúzska a Nemecka a tiež hlavným predstaviteľom misií zo Španielska a Holandska. Tieto krajiny venezuelská vláda obviňuje z prípravy nových sankcií.

Brilhante Pedrosa vyhlásili za nežiaducu osobu a nariadili jej opustiť Venezuelu už po druhý raz za takmer osem mesiacov. Vlani v júni mohla diplomatka zostať v krajine po tom, čo sa šéf európskej diplomacie Josep Borrell dohodol s Arreazom na tom, že je potrebné udržiavať diplomatické vzťahy pre uľahčenie politického dialógu. Hovorca EÚ Peter Stano po najnovšom rozhodnutí vyzval vládu, aby svoje rozhodnutie zvrátila, pretože len povedie k „ďalšej medzinárodnej izolácii Venezuely“.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Maduro neskôr v televízii vyhlásil, že EÚ je vo Venezuele vítaná, pokým bude úctivá a Európania napravia svoju pozíciu. Bez toho podľa neho nebude žiaden dialóg.

Venezuela, ktorá v minulosti bola bohatým štátom, je v súčasnosti v hlbokej ekonomickej kríze. Podľa kritikov sú dôvodom dve desaťročia neúspešnej socialistickej politiky, ktorá viedla k bankrotu štátu a rozpadu jeho infraštruktúry. Venezuelský prezident Nicolás Maduro však tvrdí, že je terčom útokov zo strany USA, ktoré ho chcú zbaviť moci.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europska rada

EÚ: ministri zahraničia uvalili sankcie na ďalších 19 predstaviteľov Venezuely

Európska únia (EÚ) uvalila sankcie voči ďalším 19 venezuelským predstaviteľom, ktorých obviňuje z podkopávania demokracie …

Consent choices