Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko požiadalo EÚ o spustenie SOS mechanizmu. Na prosbu o pomoc s vakcínami zatiaľ nikto nereagoval

Slovensko pre katastrofálnu situáciu požiadalo Brusel o spustenie takzvaného SOS mechanizmu. Čakáme, ktorá krajina sa dočasne vzdá určitého počtu vakcín v náš prospech. Zatiaľ však žiadna krajina na výzvu Slovenska nereagovala. Pre nedostatok vakcín sa na niekoľko dní pozastavuje vakcinácia nových ľudí nad 55 rokov. Nemocnice majú podávať len druhú dávku.

Slovensko od utorkového dňa čaká, ktoré členské krajiny zareagujú na našu výzvu a dočasne nám posunú svoje vakcíny. Brusel to totiž nemôže nikomu prikázať. „Samozrejme je to potom o vzájomnej solidarite a ako sa budeme rozprávať o tom, že budeme pomáhať tým, ktorí sú na tom horšie,“ myslí si europoslanec Martin Hojsík. Či sa bude očkovať aj diskutovaným Sputnikom V, bude záležať od rozhodnutia členských krajín. Pokiaľ neprejde celourópskou agentúrou, Brusel za neho neprevzme zodpovednosť a jeho bezpečnosť musia garantovať krajiny, ktoré ju pre svojich obyvateľov povolia.

Európska lieková agentúra sa však o vakcínu zaujíma a do Ruska vysiela svojich ľudí. „Už sú naplánované inšpekcie do výrobných laboratórií v Rusku, pracuje sa na vymenovaní dvoch reportérov zo strany EMA práve pre vakcíny v Rusku,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu Robert Hajšel.

Dobrovoľní záujemcovia o Sputnik V, napríklad aj na Slovensku, by sa zároveň stali účastníkmi klinického testovania  „Bolo by to v rámci tretej fázy klinického testovania tejto vakcíny, bude to teda dokonca aj v súlade so všetkými európskymi smernicami a nariadeniami,“ priblížil na tlačovej besede minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Dokonca sa začína skloňovať aj spojenie britsko-švédskeho výrobcu s tým ruským. Prvá dávka by išla od AstraZenecy a preočkovanie Sputnikom. Zatiaľ však ide o klinickú štúdiu, ktorú spusitli iba v Azerbajdžane. „Európska únia je najväčší výrobca vakcín na svete. Tie kapacity sú obrovské a v tomto je neuveriteľne paradoxné, že tá zaočkovanosť je taká nízka v porovnaní so Spojenými štátmi alebo s Britániou,“  povedal europoslanec Michal Šimečka.

„Európska únia je smutná z toho vývoja, pretože rátala s tým, že tie firmy, ktoré sľúbili že dodajú vakcíny do EÚ, že ich dodajú rýchlejšie a v množstvách, ktoré boli sľúbené,“ vyjadril sa europoslanec Eugen Jurzyca.

Zatiaľ najväčšou šancou Slovenska, ako sa tak aspoň dočasne dostať k vakcínam navyše, je počkať si, či nejaká členská krajina zareaguje na výzvu Slovenska. Pripomenúť ju môže napríklad premiér Matovič už vo štvrtok na samite lídrov Európskej únie.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ vyplatila Ukrajine pôžičku 1,5 miliardy eur, posiela aj 500 generátorov

Európska únia minulý týždeň vyplatila Ukrajine posledných 1,5 miliardy eur z tzv. podporného balíka v …

Consent choices