V4
Stretnutie premiérov V4 na európskom samite. PHOTO: © European Union.

V roku 2021 prevezme Slovensko predsedníctvo v Medzinárodnom vyšehradskom fonde

V roku 2021 prevezme Slovenská republika predsedníctvo v Medzinárodnom vyšehradskom fonde. V tejto pozícii bude podporovať efektívne vyžívanie zdrojov sledujúcich posilňovanie spolupráce o vyšehradskom regióne a aj spoločné zahraničnopolitické a bezpečnostné záujmy predovšetkým vo vzťahu k západnému Balkánu a Východnému partnerstvu. Vyplýva to z materiálu Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky v roku 2021, ktorý vláda na dnešnom rokovaní vzala na vedomie.

„V rámci regionálnej spolupráce budeme na presadenie slovenských záujmov využívať možnosti komunikácie a takzvaných tematických koalícií s ďalšími partnermi a regionálnymi zoskupeniami, akými sú Benelux či Pobaltie,“ uvádza sa v dokumente. SR chce zároveň formovať Slavkovský formát ako platformu prispievajúcu k riešeniam na úrovni Európskej únie () a „ponúkajúcu pridanú hodnotu aj v očiach verejnosti.“ Kľúčovými oblasťami spolupráce v roku 2021 budú agenda , dopravná, energetická a digitálna infraštruktúra, hospodárska obnova či rozvojová spolupráca.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

V4

M. Klus: Medzinárodný vyšehradský fond je pýchou spolupráce krajín V4

„Medzinárodný vyšehradský fond, ktorý vznikol z iniciatívy Slovenskej republiky, zostáva jedným z najúspešnejších spoločných projektov …

Consent choices