emisie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európa: Vlády 33 štátov musia preukázať snahy o zníženie skleníkových plynov

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) žiada vlády 33 štátov, aby preukázali znižovanie emisií v súlade s požiadavkami parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Odmietol tiež ich pokus o zvrátenie rozhodnutia tohto súdu týkajúceho sa urýchlenia krokov v oblasti zmeny klímy, o ktoré sa usiluje šesť mladých portugalských aktivistov.

Tí tvrdia, že úsilie krajín o zníženie emisií skleníkových plynov je neprimerané a vnímajú ako právne víťazstvo skutočnosť, že súd odmietol žiadosť vlád o odloženie kontroly ich politík v otázkach zmeny klímy. Vlády majú teraz priestor na právnu obranu do 27. mája.

„Toto je ďalší dôležitý krok k zabezpečeniu rozhodnutia súdu, ktorý núti vlády prijať urgentné opatrenia potrebné na ochranu budúcnosti ďalších generácií,“ uviedol Gerry Liston z organizácie Global Legal Action Network, medzinárodnej neziskovej organizácie, ktorá bojuje proti porušovaniu ľudských práv a pomáha aktivistom.

Viac..  Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Vlani v septembri šesť portugalských občanov, vrátane štyroch neplnoletých, podalo sťažnosť na ESĽP vo francúzskom Štrasburgu. Žiadali, aby štáty brali na zodpovednosť za ich údajnú nedostatočnú snahu o zníženie skleníkových plynov. V sťažnosti je spomenutých všetkých 27 členských štátov Európskej únie (EÚ) plus Veľká Británia, Švajčiarsko, Nórsko, Rusko, Turecko a Ukrajina.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

súdy, právo, justícia

Kandidátom na ad hoc sudcu ESĽP bude opätovne Ondrej Laciak

Kandidátom na ad hoc sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu za Slovensko bude …

Consent choices