Výkonný riaditeľ Európskej liekovej agentúry Guido Rasi. PHOTO: © European Union-EP.

Európska lieková agentúra odporučila použitie kombinácie monoklonálnych protilátok pri liečbe COVID-19

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila použitie kombinácie monoklonálnych protilátok pri liečbe ochorenia COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková. Ako uviedla, EMA dokončila preskúmanie kombinácie protilátok kasirivimab a imdevimab a odporučila ich na použitie u pacientov s COVID-19. Kombinácia je určená pre pacientov, ktorí nepotrebujú doplnkovú liečbu kyslíkom a hrozí im riziko vážneho priebehu ochorenia.

„Podľa predbežných údajov kombinácia protilátok znižuje vírusovú nálož, čím znižuje riziko závažného priebehu ochorenia. Väčšina nežiaducich účinkov lieku je mierna až stredne závažná, avšak vyskytlo sa aj niekoľko alergických reakcií spojených s infúznym podaním lieku,“ uviedla hovorkyňa ŠÚKLu.

Odporučenie EMA slúži pre rozhodovanie členských štátov o použití neregistrovaného lieku. Na Slovensku takéto povolenie môže udeliť ministerstvo zdravotníctva. Liek sa zároveň nachádza aj v priebežnom hodnotení, tzv. rolling review, ktoré slúži na zrýchlenie jeho registrácie.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Liek sa podáva infúzne do žily. Predstavuje kombináciu monoklonálnych protilátok kasirivimab a imdevimab. Monoklonálne protilátky sú protilátky, ktoré majú schopnosť rozpoznať a prichytiť sa k špecifickej štruktúre, v tomto prípade ku proteínu spike, ktorý pokrýva vírus SARS-CoV-2. Úlohou monoklonálnych protilátok je prichytiť sa k spike proteínu a zabrániť tak vírusu preniknúť do buniek ľudského tela.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices