predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union.

Je vytvorenie Covid pasov cesta k otváraniu hraníc? Nemecko je opatrné, Grécko je za ich čo najskoršie zavedenie

Členovia Európskej rady už druhý deň rokujú prostredníctvom videokonferencie o súčasnej situácii v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rámci čoho sa, samozrejme, stala hlavnou témou vakcinácia a zavedenie tzv. Covid pasov. Sú to vlastne „pasy“ potvrdzujúce zaočkovanosť proti koronavírusu, ktorý by pomohol jednoduchšie cestovať medzi krajinami EÚ.

Po dlhej videokonferencii hlavy štátov a predsedovia vlád EÚ uviedli, že dosiahli konsenzus o vytvorení štandardného digitálneho „očkovacieho preukazu“, ktorý by teoreticky mal pomôcť zmierniť hraničné obmedzenia a oživiť cestovanie, avšak podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen sú tam naďalej početné vedecké, technické a politické prekážky, ako aj otázka upresnenia samotného účelu tohto pasu, takže rokovania budú naďalej pokračovať, informuje portál Politico.

Malé percento zaočkovaných

Podľa Európskej komisie by z technického hľadiska vytvorenie takéhoto pasu zabralo tri mesiace, podľa nej sú tam však aj iné poblémy, ako napriklad logistické. Aktuálne je totiž v Európe zaočkovaný len veľmi malý počet občanov. Na tlačovej konferencii Leyenová informovala, že v súčasnosti je zaočkovaných len 6.4 percenta európskej populácia alebo 8 percent, ak rátame aj deti či tínedžerov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Myslím si, že musíme čeliť pravde, že skutočne existuje zložitá situácia,“ uviedol predseda Európskej rady Charles Michel na tlačovej konferencii nasledujúcej po samite. „„Myslím si, že musíme čeliť pravde, že skutočne existuje zložitá situácia,“ uviedol predseda Európskej rady Charles Michel na tlačovej konferencii nasledujúcej po samite. „Vo všetkých našich členských štátoch existuje značný tlak a naši ľudia od nás očakávajú veľké očakávania, že sa im podarí znovu získať schopnosť žiť slobodne. A samozrejme, všetky tieto vplyvy majú na ekonomiku a sociálnu situáciu. Vieme, že  najbližšie týždne budú aj naďalej ťažké, čo sa týka očkovania. “

Nezhoda na Covid pasoch

Je jednoznačné, že krajiny obĺúbených letných destinácií ako je Grécko presadzujú čo najskoršie zavedenie tohto preukazu, aby mohli ľudia s certifikátom o očkovaní voľne cestovať v rámci EÚ. Na druhej strane Nemecko a Francúzsko upozorňuje, že vydávanie takýchto dokumentov by mohlo byť predčasné, pretože zatiaľ nie je k dispozícii dostatok dát o efektivite vakcín v prevencii prenosu vírusu. Ich obavy vyplývajú z toho, že spomínaný preukaz by mohol byť vnímaný ako diskriminácia voči ľuďom, ktorí nepatria do skupiny určenej na prioritnú vakcináciu, a tak by naďalej museli dodržiavať opatrenia.
Ilustračné PHOTO: FB MZSR

Grécko však uvádza, že má v pláne púšťať do svojej krajiny aj nezaočkovaných ľudí, avšak tí by museli podstúpiť test a istý čas stráviť v izolácii. Krajina spolu s Cyprom pritom už skôr uviedla, že v lete privítajú „negatívnych“ izraelských turistov, ktorí budú vedieť svoj stav dokázať prostredníctvom izraelského „zeleného“ digitálneho certifikátu.

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz na Twitteri uviedol, že jeho krajina je za „zelený pas“, podobný, ako používa Izrael. „To by vám malo umožniť dokázať – prostredníctvom mobilu – že ste otestovaný, zaočkovaný alebo ste sa zotavili (z COVID-19). Náš cieľ je vyhnúť sa zdĺhavým lockdownom a konečne znovu umožniť voľné cestovanie v EÚ,“ napísal.

Slovensko presadzuje zavedenie Covid certifikátov

Štátny tajomík Martin Klus. včera informoval, že krajiny Slavkovského formátu (S3) sa zhodli, že „zelené pasy“ či COVID-19 certifikáty v EÚ môžu oživiť cestovný ruch, obchod aj služby.“Cieľom je uľahčiť cestovanie, obnoviť turizmus a spolu s ním aj gastrobiznis či kultúrnu sféru. Sme za spoločný, európsky postup, a preto vítame, že sa tejto téme budú venovať aj lídri EÚ na februárovom videosummite,“ uviedol.

Podľa neho by pas slúžil pre zaočkovaných a tých, ktorí už nákazu prekonali, akýto nástroj by mohol napomôcť oživeniu cestovného ruchu, nákladnej dopravy aj obchodu a služieb,“ priblížil štátny tajomník.

„Pohnúť sa potrebujeme aj v otázke COVID certifikátov. Veľmi potrebujeme spoločné európske riešenie, ktoré bude moderné a rovnaké pre každého. Niektoré krajiny sú ale opatrné. Mrzí ma, že sme dohodu ani dnes nenašli a pokračovať budeme opäť v marci,“ uviedol premiér Matovič a Facebooku.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices