lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Lexmann apeluje na premiéra Matoviča: Zdravotnícka sebestačnosť EÚ je kľúčová

Počas zasadnutia Výboru pre európske záležitosti NR SR vzniesla slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann tri pripomienky, s ktorými sa sprostredkovane obrátila na premiéra SR. Igor Matovič reprezentuje Slovensko na summite EÚ, kde je jednou z hlavných tém aj prebiehajúce očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Poučení ročným vývojom pandémie musíme trvať na mobilizovaní vlastných európskych výrobných kapacít na maximum, a to aj vzhľadom na nepredvídateľnosť pandemickej krivky v dôsledku mutácií. „Pretože len efektívna európska spolupráca môže priniesť posilnenie našej zdravotníckej sebestačnosti,“ uviedla slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann.

Slovensko sa môže zapojiť do celoeurópskeho programu napríklad výrobou injekčných striekačiek a ihiel, vďaka ktorým sa takto znásobia získané dávky vakcín. Zvýšenou koordináciou dosiahneme účinnejšiu ochranu, liečbu a vakcináciu občanov EÚ,“ dodala Lexmann.

Výzva Európskej rade na zmiernenie dopadov pandémie

Najväčšia europarlamentná frakcia, Európska ľudová strana (EĽS), zaslala predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi list s výzvou na okamžité a nevyhnutné kroky na zmiernenie tragických ľudských, sociálnych a ekonomických dôsledkov pandémie.

„Okrem užšej spolupráce potrebujeme vyriešiť aj režim tzv. očkovacích preukazov, aby sme našli jednotný spôsob, ktorý by popri očkovaní otváral v EÚ bežný život,“ vyzvala Lexmann a dodala, že jednoznačnou prioritou musí byť účinnejšie a úplné používanie dostupných vakcín, no nevyhnutná je aj koordinácia so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Po summite očakáva slovenská europoslankyňa posun aj v oblasti rýchlosti distribúcie vakcín. „Zástupcovia farmaceutických firiem hovoria o potrebe navýšenia výrobných kapacít, pretože najmä to je prekážkou chýbajúcich vakcín na európskom trhu.“ Preto je podľa Lexmann potrebné v rámci EÚ spoločne koordinovať nielen výskum a vývoj liekov a vakcín, ale aj ich výrobu a distribúciu, čo nám zabezpečí strategickú autonómiu v oblasti zdravotníctva.

O mam

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices