mimoriadna2

Saudskoarabský korunný princ zrejme schválil vraždu novinára Chášakdžího

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pravdepodobne schválil operáciu na zabitie alebo zajatie saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího. Vyplýva to z čerstvo odtajnenej správy amerických spravodajských služieb. Chášakdžího zabili v roku 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

Ústredný záver správy sa všeobecne očakával vzhľadom na to, že k nemu údajne spravodajské služby dospeli krátko po vražde, uvádza agentúra AP. Dosiaľ ho však oficiálne nezverejnili a môže ovplyvniť vzťah administratívy nového prezidenta Joea Bidena so Saudskou Arábiou, ktorú síce kritizoval, no zároveň ju Biely dom v istých ohľadoch považuje za strategického partnera.

Chášakdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, kam si šiel vybaviť dokumenty na svadbu so svojou snúbenicou. Keď vošiel dnu, dostal sa do rúk viac ako desiatky saudskoarabských bezpečnostných a spravodajských predstaviteľov, ako aj ďalších ľudí, ktorí sa zišli pred jeho príchodom. Turecké odpočúvacie zariadenie v konzuláte údajne zachytilo zvuk forenznej pílky, ktorou narábal istý plukovník, ktorý je zároveň forenzný expert. Do hodiny od príchodu novinára do budovy konzulátu jeho telo rozštvrtil. Kde sú novinárove ostatky, dosiaľ nie je známe.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Princ v roku 2019 prijal „plnú zodpovednosť“ za zabitie novinára, no odmietol, že by si ju objednal. Saudskoarabskí predstavitelia tvrdia, že za vraždu môžu nevyspytateľní predstavitelia z oblasti bezpečnosti a spravodajských služieb. Saudskoarabský súd vlani oznámil, že v súvislosti s vraždou odsúdil osem občanov Saudskej Arábie.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices