jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2021.

Eugen Jurzyca o vakcínach: Keď sa oplatí obstarávať „draho“

KEĎ SA OPLATÍ OBSTARÁVAŤ „DRAHO“ ❗ Sme v mimoriadne výnimočnej situácii.

Tu je 5 dôvodov, pre ktoré by sa vakcíny mali a majú obstarávať drahšie:
1⃣ Vakcína stojí od 4 do 28 eur. Tisíc eur na jednu dospelú osobu stáli len kompenzačné opatrenia v prvom roku pandémie (podľa MF). Celkové náklady pandémie budú niekoľko tisíc eur na jedného. Na rozdiel od väčšiny verejných obstarávaní, v tomto prípade vieme úplne jednoznačne povedať, že vakcíny sa nám vrátia „stonásobne“. Nehovoriac o cene ľudského života pre pozostalých.

2⃣ Hlavnou úlohou spoločného nákupu vakcín Európskou úniou nie je vyžmýkať dodávateľov čo najviac, ale zabezpečiť, aby sa dosiahol kritický počet zaočkovaných všade. Nemá význam zaočkovať Rakúsko, ak nebude zaočkované Česko či Slovensko.

3⃣ Vyššia cena vakcín znamená ich vyššiu produkciu. Nie o hodinu, ani o týždeň, ale takmer určite o mesiac a na betón o niekoľko mesiacov. Ak chceme viac vakcín čo najskôr, nehádajme sa o eurá.

4⃣ Na jeseň, prípadne koncom roka bude zrejme pri trhovej cene na trhu prebytok kapacít aj vakcín. Následnej strate sa budú dodávatelia snažiť vyhnúť. Ak by s nimi boli dohodnuté teraz vyššie ceny (a samozrejme) aj množstvá, skôr by akceptovali následné straty a boli by ochotnejšie dodávať teraz viac.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

5⃣ Roky sa u nás aj v zahraničí vedú spory ako financovať výskum. Ťažko sa merajú výsledky, ťažko sa kontroluje, či peniaze neboli zneužité. Ak by sa v prípade nákupu vakcín stalo, že aj trochu cenu prestrelíme, pravdepodobne zasiahneme čiastočne skupinu vedcov, ktorí si to zaslúžia. Možno netrafíme piatich z piatich, ale tipujem, že to bude viac, než sme bežne triafali.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices