miko
Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Brusel zaplatil 143 metrov dlhú oceľovú lávka cez rieku Morava, nenechajte si ujsť krásny cyklovýlet. VIDEO

Historickú cestu, ktorá takmer pred 1200 rokmi viedla k centru Veľkomoravskej ríše, na moravskej strane v Mikulčiciach, sa po dlhých rokoch podarilo prepojiť modernou a nadčasovou lávkou, dlhou takmer 143 metrov. Oceľovú konštrukciu, ktorá vedie podnad rieku Morava, môžu využívať cyklisti, peší turisti, ale aj miestni obyvatelia. Neďaleko sa zachoval aj unikátny dobový kostolík. Turisti v tejto mimoriadnej vzácnej historickej oblasti slovanského hradiska môžu obdivovať prvky spojené s počiatkami kresťanstva na našom území. Zároveň sa prepojili aj dve národné cyklistické trasy. Nádherný most tak prepája historické územia na strane moravskej a slovenskej, ktoré súvisia s Veľkomoravskou ríšou. Dnes už je možné, aby si turisti prešli z jednej strany na druhú, čím sa pamiatky Veľkej Moravy stávajú medzinárodným turistickým cieľom.

Na slovenskej strane vznikla nová infraštruktúra, ktorej súčasťou je spomínaná cyklotrasa, ako aj chodník dlhý viac ako dva kilometre vedúci k unikátnemu kostolíku sv. Margity

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Antiochijskej z 9. storočia. Neďaleko nájdeme tiež pozostatky Kačenárne z 18.storočia. Na českej strane už vybudovaný cyklochodník vedie k slovanskému hradisku v Mikulčiciach s modernou exopzíciou archeolobického parku, ktorý má cezhraničný význam. Archeopark Mikulčice – Kopčany sa po otvorení lávky, a teda prekonaním doterajšej bariéry rieky Morava, stal vyhľadávaným miestom spojeným s turistikou aj rekreáciou. Súčasťou projektu sú aj archeologické prieskumy v danej lokalite. Európska únia cez program Interreg prispela na projekt sumou 3 227 271, 98 EUR.

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices