Čo nové doma i vo svete? Je vytvorenie Covid pasov cesta k otváraniu hraníc? Slovensko požiadalo EÚ o spustenie SOS mechanizmu

Je vytvorenie Covid pasov cesta k otváraniu hraníc? Nemecko je opatrné, Grécko je za ich čo najskoršie zavedenie

Členovia Európskej rady už druhý deň rokujú prostredníctvom videokonferencie o súčasnej situácii v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rámci čoho sa, samozrejme, stala hlavnou témou vakcinácia a zavedenie tzv. Covid pasov. Sú to vlastne „pasy“ potvrdzujúce zaočkovanosť proti koronavírusu, ktorý by pomohol jednoduchšie cestovať medzi krajinami EÚ, viac sa dočítate TU.

Europoslanec Vladimír Bilčík ponúka stáž vo svojej kancelárii

Hľadáme tri zodpovedné uchádzačky a uchádzačov s aktívnym prístupom k plneniu úloh a so schopnosťou pracovať v tíme na obdobia od 1.4. do 31.5., od 1.6. do 31.7., a od 1.8 do 30.9. časovou dotáciou 16 hodín v týždni od 9:00 do 16:00. V súčasnej pandemickej situácii je práca z domu samozrejmosťou, uvádza europoslanec. Viac informácií nájdete TU.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

V Česku zatvárajú školy a škôlky, na dodržiavanie obmedzení bude dohliadať armáda

V rámci nových pravidiel bude povinné nosenie rúšok na verejnosti. V zamestnaní budú potrebné respirátory, pričom ochranné pomôcky musí zamestnancom zabezpečiť zamestnávateľ, viac o opatreniach sa dočítate TU.

Európska lieková agentúra začína hovoriť už o druhej generácii vakcín proti koronavírusu

Európska lieková agentúra schválila použitie vakcíny AstraZeneca pre všetky vekové skupiny. Na Slovensku sa ňou doteraz očkujú len ľudia do 55 rokov. Úrad však vydal upozornenie, že množstvo dôkazov v súvislosti s jej bezpečnosťou pre starších ľudí je nižšií ako pri iných vakcínach. Zároveň EMA potvrdila, že do konca marca bude s najväčšou pravdepodobnosťou schválená štvrtá vakcína proti koronavírusu, od spoločnosti Johnson and Johnson, viac TU.

Európski ľudovci si pripomenuli tretie výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Pri príležitosti tretieho výročia vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky martiny Kušnírovej Európska ľudová strana v Európskom parlamente upozorňuje, že sloboda tlače je vo viacerých členských štátoch v ohrození, viac o tejto udalosti nájdete TU.

Je reálna možnosť zapožičania vakcín ? Podľa europolanca Šimečku by ich mohli ponúknuť štáty s lepšou epidemiologickou situáciou

Slovensko sa za posledné týždne dostalo medzi najhoršie krajiny v počte hospitalizovaných na milión obyvateľov, ale aj v počte úmrtí. Štátny tajomník rezortu diplomacie preto navrhol na stretnutí štátnych tajomníkov Európskej únie vytvoriť mechanizmus, v rámci ktorého by členské štáty zapožičali Slovensku vakcíny s cieľom ľahšie prekonať kritické obdobie, viac TU.

Vicepremiérka Remišová: Návrh na rozdelenie780 miliónov eur z REACT-EU je hotový

Kam pôjde finančná injekcia, ktorú Slovensko dostane z EÚ na zvládnutie dopadov pandémie COVID-19? Ministerka investícií Veronika Remišová predstavila návrh na prerozdelenie 780 miliónov eur z protikrízového eurofondového balíka REACT-EU. Kam presne pôjdu tieto peniaze? Zistíte TU.

Slovensko požiadalo EÚ o spustenie SOS mechanizmu. Na prosbu o pomoc s vakcínami zatiaľ nikto nereagoval

Slovensko pre katastrofálnu situáciu požiadalo Brusel o spustenie takzvaného SOS mechanizmu. Čakáme, ktorá krajina sa dočasne vzdá určitého počtu vakcín v náš prospech. Zatiaľ však žiadna krajina na výzvu Slovenska nereagovala. Pre nedostatok vakcín sa na niekoľko dní pozastavuje vakcinácia nových ľudí nad 55 rokov. Nemocnice majú podávať len druhú dávku, viac TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices