koronavirus, deti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pandémia má negatívny vplyv na duševné zdravie mládeže, tvrdia nemeckí odborníci

Psychiatri, psychológovia a pediatri v Nemecku vyjadrujú čoraz väčšie znepokojenie nad tým, že zatváranie škôl, sociálne obmedzenia a ďalšie preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu vyvolávajú medzi 13,7 miliónmi nemeckých detí a tínedžerov strach, stres a rôzne psychické poruchy.

Podľa odborníkov to u nich zvyšuje pravdepodobnosť budúcej krízy duševného zdravia. „Zatiaľ nemáme žiadne dlhodobé štúdie, ale existuje veľa dôkazov o náraste počtu hospitalizácií a preplnených psychologických ambulanciách v dôsledku krízy,“ povedala Julia Asbrandová, profesorka psychológie detí a mládeže na berlínskej Humboldtovej univerzite.

Nedávny prieskum Univerzitného lekárskeho centra v Hamburgu zistil, že pre pandémiu koronavírusu asi každé tretie dieťa trpí úzkosťou či depresiou alebo vykazuje psychosomatické príznaky ako bolesti hlavy alebo bolesti žalúdka. Podľa prieskumu sú neúmerne zasiahnuté predovšetkým deti z chudobnejších rodín a rodín prisťahovalcov.

Odborníci upozorňujú, že mnoho detí a tínedžerov sa počas pandémie sociálne uzatvorilo a viacerí prakticky nechcú vychádzať z domu. U viacerých sa vyskytla obezita, keďže sedia doma a neustále hrávajú online hry, surfujú na internete alebo sledujú televízne vysielanie.

Aj keď deťom nehrozí také veľké riziko závažných komplikácií pri ochorení COVID-19 ako starším dospelým, podľa odborníkov môžu byť zraniteľnejšie voči vedľajším účinkom pandémie, najmä v prípade duševného zdravia. Nasvedčujú tomu aj reálne čísla, keďže v priebehu prvého polroka 2020, keď boli školy zatvorené približne dva mesiace, v Berlíne zaznamenali takmer dvojnásobný počet detí a tínedžerov hospitalizovaných na psychiatrii.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Asbrandová sa obáva, že duševné zdravie detí a dospievajúcich nedostalo počas pandémie dostatočnú pozornosť. Spolu s ďalšími profesionálmi v odbore preto tento mesiac napísala otvorený list vláde, ktorým sa usiluje o lepšie riešenie potrieb mládeže počas pandémie koronavírusu.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices