Ilustračné PHOTO: © European Union.

PREHĽAD OPATRENÍ: Respirátory budú od 15. marca povinné vo všetkých interiéroch

Od 8. marca bude povinnosťou nosiť respirátor FFP2 bez filtra v obchodných prevádzkach a v mestskej hromadnej doprave, od 15. marca následne vo všetkých interiéroch, okrem prvého stupňa základných škôl. Vyplýva to z opatrení, ktoré dnes schválila vláda v rámci riešenia aktuálnej pandemickej situácie. Vláda odobrila celkovo desať okruhov opatrení, ktorých cieľom má byť zastaviť nárast hospitalizácií v nemocniciach a spomaliť šírenie ochorenia COVID-19.

Medzi navrhnutými opatreniami je napríklad sprísnenie kontroly prechodu štátnych hraníc a registrácie v aplikácii e-hranica, zavedenie podmienky 72-hodinového negatívneho testu pre vstup na Slovensko pre pendlerov zo susedných krajín či zavedenie e-karantény do konca apríla. Tiež sa navrhuje zacieliť testovanie na koronavírus na osoby s príznakmi, osoby v ohniskách a potenciálnych ohniskách, ako napríklad na pracoviskách či v školách.

Zákaz vychádzania pre pozitívnych ľudí

Medzi ďalšie schválené opatrenia patrí zrušenie výnimky, ktorá povoľuje osobám pozitívnym na COVID-19 vychádzať z domu na akýkoľvek účel vrátane vstupu do predajní. Výnimku predstavuje odôvodnená návšteva lekára a lekárne. Ruší sa tiež výnimka na vychádzku do prírody mimo okresu. Vláda si tiež kladie za cieľ distribuovať testy na samotestovanie do domácností, pričom pozitívne výsledky by sa mali overovať RT-PCR testom.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Zvýšiť sa má tiež počet kontrol vykonávaných príslušníkmi Policajného zboru, nasadenie príslušníkov Ozbrojených síl SR na pomoc pri kontrole dodržiavania opatrení a zabezpečenie dennej medializácie počtu vykonaných kontrol, udelených pokút a exemplárnych prípadov. Ďalším záväzkom je vyžadovanie striktného dodržiavania minimálnej plochy 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka v predajni. Zaviesť sa má aj COVID príplatok, ktorý má motivovať k striktnému dodržaniu karantény pre všetkých členov domácnosti.

Cieľom opatrení je podľa schváleného dokumentu znížiť v nasledujúcich troch týždňoch, teda od 1. do 21. marca mobilitu, spomaliť šírenie infekcie, zamedziť importu nových variantov vírusu z rizikových krajín a zredukovať nárast hospitalizácií v nemocniciach. V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt opatrení, začne sa príprava na zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices