stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

I. Štefanec: Okrem zdravotného rizika môže mať Sputnik V dopad aj na cestovanie v rámci EÚ

Nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V je spochybnením európskej spolupráce pri riešení pandémie. Pre agentúru SITA to uviedol europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH). Dodal, že okrem prejavu nespoľahlivosti môže byť najväčší dopad okrem zdravotného rizika taký, že občania zaočkovaní takouto vakcínou nebudú môcť vycestovať do iného členského štátu Európskej únie (EÚ).

Podľa europoslanca je potrebné rešpektovať odborníkov a používať len vakcíny registrované v Európskej liekovej agentúre. Domnieva sa, že ak by Rusko o registráciu Sputniku V požiadalo, zrejme by ju aj dostalo. „To, že tak neurobilo, ukazuje, že vakcínu a aj celú pandémiu vníma ako primárne politickú a nie medicínsku záležitosť,“ doplnil Štefanec s tým, že Rusko sa aj pomocou svojej vakcíny snaží narušiť jednotu a dôveru vo vnútri EÚ. „Keďže tu ide o ľudské životy, považujem to za hyenizmus,“ zdôraznil Štefanec.

Ako pre agentúru SITA uviedol europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka, skutočným problémom pritom nie je samotný nákup vakcíny Sputnik V, ale fakt, že ním chce premiér Igor Matovič (OĽaNO) očkovať ľudí bez overenia zo strany Európskej liekovej agentúry (EMA). „A ešte pritom teatrálnym vítaním vakcíny na letisku robí užitočného idiota ruskej propagande. Nevšimol som si, že by podobne vítal nemeckú, americkú či britsko-švédsku vakcínu. V očiach našich európskych partnerov je to nepochopiteľné,“ zdôraznil Šimečka.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Dodal, že zo strany Ruska je to „priehľadná geopolitická hra“ a Matovič jej dokonale „sadol na lep“. Šimečka pripomenul, že ruské médiá sú dnes plné propagandistických fotiek z košického letiska a oslavných správ o tom, ako sa Slovensko „vykašľalo“ na európsku súdržnosť a privítalo záchranu z Ruska. Europoslanec zároveň dodal, že EÚ už týždne vyzýva Rusov, aby dodali potrebné podklady a požiadali o registráciu Sputnika. Šimečka dodal, že Matovič ukázal strategickú slabinu a Rusko sa bude snažiť využiť Slovensko pri svojej propagande a rozbíjaní európskej súdržnosť. Doplnil, že premiér tým zásadne skomplikoval situáciu slovenskej diplomacii a obáva sa, že aj bezpečnostným zložkám.

V pondelok 1. marca priviezli na Slovensko prvé dávky ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá ešte nie je registrovaná EMA. Slovensko ju však môže používať ako neregistrovaný liek, a to na základe rozhodnutia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Z krajín EÚ ju používa len Maďarsko.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices