Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ministri schvaľujú výročnú správu o členstve Slovenska v EÚ

Ministri v stredu 3. marca na rokovaní vlády schvaľujú výročnú správu o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii (EÚ) za rok 2020. Cieľom správy je zosumarizovať najdôležitejšie udalosti v európskej agende za rok 2020. Vyhodnotiť plnenie priorít a presadzovanie záujmov SR v EÚ a súčasne zadefinovať kľúčové úlohy z pohľadu SR v nasledujúcom období. Okrem toho sa budú členovia vlády zaoberať revíziou Národného plánu vykonávania účasti Slovenskej republiky v PESCO či koncepciou Konferencie o budúcnosti Európy v SR.

„Rok 2020 bol pre Európsku úniu bezprecedentným testom vyvolaným vnútornými procesmi, udalosťami v bezprostrednom susedstve, ako aj v globálnom kontexte. Pandémia nového koronavírusu zastihla Európu a partnerov nepripravených. Zaváhanie v prvých mesiacoch poukázalo na niektoré slabé stránky európskeho projektu, neviedlo však k paralýze systému,“ konštatuje sa v správe o členstve Slovenska v EÚ. Koronakríza bola však podľa dokumentu príležitosťou pre urýchlenie reformných procesov a podnietila modernizačné úsilie zoskupenia.

Národný plán vykonávania účasti Slovenskej republiky v Stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie 2021 (PESCO), o ktorom budú ministri rokovať, ukladá ministrovi obrany okrem iného prijímať opatrenia s cieľom plniť záväzky vyplývajúce z účasti Slovenska v organizácii. PESCO je posilnená obranná spolupráca 25 členských štátov EÚ. Predstavuje nástroj na posilnenie spolupráce v oblastiach budovania obranných a vojenských spôsobilostí, výšky investičných výdavkov v oblasti obrany, vrátane výskumu a vývoja či harmonizácie obranného plánovania.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Myšlienku Konferencie o budúcnosti Európy predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen vo svojom programovom zameraní v decembri 2019. Zámerom je vytvorenie platformy pre občanov, osobitne mladých ľudí, občiansku spoločnosť, Európske inštitúcie a členské krajiny s cieľom diskutovať o budúcnosti EÚ. Ministri budú v stredu schvaľovať koncepciu Konferencie o budúcnosti Európy v SR. Cieľom predkladaného materiálu je poskytnúť základný rámec pre realizáciu diskusie o EÚ na národnej úrovni.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices