Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Ako sa dopracoval Orbánov Fidesz k odchodu z najväčšej frakcie EPP

Maďarská vládna strana včera oznámila, že vystupuje z Európskej ľudovej strany (EPP), čo je najväčší poslanecký klub v europarlamente. Maďarský premiér Orbán toto rozhodnutie potvrdil v liste napísanom Európskej ľudovej strane, ktorý zverejnila ministerka Katalin Novák.

Toto rozhodnutie zo strany Fideszu prišlo po tom, ako poslanecký klub EPP v stredu schválil nové pravidlá fungovania, aplikácia ktorých by, pravdepodobne, tak či tak viedla k prerušeniu členstva maďarskej vládnej strany. Portál Politico uvádza, že Fidesz s vystúpením stráca miesto vo veľkej, vplyvnej a bohatej politickej sile, ktorá jej poskytla platformu na presadzovanie jej záujmov na európskej scéne.

„Úpravy pravidiel EPP sú jasným nepriateľským krokom voči Fideszu a našim voličom… Je to nedemokratické, nespravodlivé a neprijateľné. Vedenie Fideszu sa preto rozhodlo okamžite vystúpiť z EPP,“ napísal Orbán v liste, ktorý poslal predsedovi EPP Manfredovi Weberovi. Orbán toto rozhodnutie považuje za nespravodlivé, neprijateľné a antidemokratické.

Hovorca EPP Pedro López de Pablo pre agentúru AP včera uviedol, že odchod Fideszu je Orbánovým „osobným rozhodnutím“ a frakcia sa k tomu nebude vyjadrovať. Pri schválení zmeny stanov členovia frakcie hlasovali v pomere 148 hlasov za, 28 proti a 4 sa zdržali, čo predstavuje 84 percentnú väčšinu.

Nekonečná diskusia o vylúčení

O vnútorných pravidlách frakcie sa pritom diskutovalo niekoľko mesiacov. Podľa prvého návrhu by na prerušenie členstva ktorejkoĺvek strany vo frakcii stačila väčšinová zhoda, neskôr sa to však zmenilo na dvojtretinovú väčšinu. Do nového návrhu sa dostalo aj pravidlo, že ak členstvo určitej strany bolo prerušené v rámci EPP, tak na zrušenie členstva v parlamentom klube stačí jednoduchá väčšina, tak ako to figurovalo v prvom návrhu. To sa týka práve samotného Fideszu, ktorý má od roku 2019 pozastavené členstvo v EPP pre obavy z rozkladu právneho štátu v Maďarsku, pre protieurópsku rétoriku členov strany a tiež útoky na vedenie EPP.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Už v roku 2019 to vyzeralo tak, že maďarská vládna strana odíde z frakcie, lídri sa však nakoniec dohodli na vytvorení komisie, ktorá mala posúdiť možnosť spojenectva EPP s Fideszom v budúcnosti. Komisia sa však k žiadnemu záveru nedopracovala, a tak strana naďalej ostala členom frakcie. Zdalo sa teda, že konflikt je zažehnaný a Fidesz naďalej ostane vo frakcii. Koncom minulého roka však došlo k niekoľkým incidentom, ktoré nakoniec viedli k zmene stanov a odchodu maďarskej vládnej strany.

Incidenty Orbánových europoslancov 

Obraz strany pokazili aj ilegálne orgie europoslanca Józsefa Szájera, ktorého polícia prichytila s drogami v batohu. Paradoxom je, že práve Szájer bol kĺúčovým človekom Orbána v Bruseli, ktorý urovnával konflikty medzi maďarskou vládou a EPP. Fideszu neprospelo ani vyjadrenie Tamás Deutscha, ktorý šéfa poslaneckého klubu Manfreda Webera prirovnal k nacistom. Europoslanca chceli najprv vylúčiť z frakcie, no za svoje výroky sa neskôr viackrát ospravedlnil. Frakcia ho nakoniec nevylúčila, ale zbavila ho práva vystupovať v mene poslaneckého klubu v europarlamente. Napäté vzťahy ešte zhoršilo veto maďarskej vlády v otázke právneho štátu.

„Som veľmi šťastný, že frakcia EPP je taká jednotná,“ povedal novinárom vedúci frakcie Manfred Weber. „Nevidím víťazov a porazených a dokonca by som povedal, že ma mrzí, že prichádzame o kolegov z rodiny EPP.“

Za zmeny stanonv hlasoval aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík. „Na dodržiavaní demokratických hodnôt mi úprimne záleží a Európska ľudová strana stojí práve na takýchto hodnotách. Preto bolo veľmi náročné mať v partii Fidesz, ktorý demokratické hodnoty ako ľudské práva, právny štát, slobodu médií alebo univerzitnú slobodu v Maďarsku okliešťoval,“ uviedol europoslanec na Facebooku.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices