Ilustračné PHOTO: FB MZSR

Taliansko zablokovalo dodávku vakcín od AstraZeneca do Austrálie

Talianska vláda zablokovala export dodávky vakcíny proti koronavírusu od firmy AstraZeneca do Austrálie. Rozhodnutie sa týka 250-tisíc dávok očkovacej látky, ktorú vyrobili v závode AstraZeneca v Taliansku. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Je to po prvý raz, čo členský štát Európskej únie () použil nové pravidlá bloku, ktoré umožňujú zastavenie vývozu, ak spoločnosť poskytujúca vakcíny nesplní svoje záväzky voči . Európska komisia podľa viacerých správ krok Talianska podporila. Rím sa na ňu v tejto veci obrátil už minulý týždeň.

AstraZeneca smeruje k tomu, že počas prvých troch mesiacov tohto roka poskytne len 40 percent dohodnutej dodávky. Nedostatky pripisuje výrobným problémom.

V januári vtedajší taliansky premiér Giuseppe Conte označil omeškané dodávky vakcín od AstraZeneca aj firmy Pfizer za „neprijateľné“ a obvinil spoločnosti z toho, že porušujú ich zmluvy. Jeho nástupca Mario Draghi, ktorý nastúpil do úradu vo februári, dáva prednosť zintenzívneniu očkovacieho programu a tvrdí, že pravidlá by sa mali uplatňovať dôsledne.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Taliansko, zatiaľ oficiálne svoj krok nekomentovalo, rovnako ani a AstraZeneca.

Austrália začala s očkovacím programom minulý týždeň, pričom používa látku, ktorú vyvinuli Pfizer a jeho partner BioNTech. Očkovaciu látku, za ktorou stoja AstraZeneca a Oxfordská univerzita, plánovala začať používať v piatok.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices