korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

Vyhlásenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka

„S Maďarskom chceme mať dobré susedské vzťahy, ale nedovolím zasahovať do našich vnútorných záležitostí. Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó ma cez víkend požiadal o rokovanie o novele zákona o občianstve. Jednoznačne som to odmietol, pretože to je výsostne naša, slovenská záležitosť a požiadal som ho o zdržanlivosť, keďže u nás prebieha k tomuto zákonu legislatívny proces.

Zákon sme upravili tak, aby naši občania, ktorí žijú aspoň 5 rokov v zahraničí a získajú občianstvo iného štátu, neprišli o občianstvo Slovenskej republiky (SR). Problém vznikol keď Maďarsko v máji 2010 prijalo zákon, ktorý cielene rozširuje počet svojich občanov v zahraničí na etnickom základe.

Preto vláda R. Fica následne zmenila náš zákon o štátnom občianstve bohužiaľ tak, že každý kto prijal štátne občianstvo iného štátu, prišiel o naše slovenské. My ale nechceme prichádzať o našich občanov dlhodobo žijúcich po celom svete, ktorí si vytvorili väzbu so štátom kde žijú – od Austrálie, cez Nemecko, Česko, až po Ameriku, ale aj vrátane Maďarska.

Preto sme prijali dobré riešenie aj vďaka premiérovi Igorovi Matovičovi, koaličným partnerom a Romanovi Mikulcovi, s ktorým sme na novele spolupracovali.

Ukazuje sa však, že to pre maďarskú stranu a poslanca György Gyimesiho nie je dosť. Je jasné, že ide o to, aby sa čo najviac slovenských Maďarov zúčastňovalo volieb v Maďarsku.

Uvedený poslanec svojim konaním porušuje programové vyhlásenie vlády a ide v tejto zásadnej záležitosti proti koaličnej dohode. Napriek tomu som sa odosobnil od G. Gyimesiho útokov na mňa, keď ma vytrvalo označuje za hungarofóba a môjho štátneho tajomníka Martina Klusa dokonca za antisemitu. Mlčal som a snažil som sa urovnať celú vec diskrétne a diplomaticky aj na základe mojich dobrých vzťahov s Péterom Szijjártóm.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Včera však koaličný poslanec a maďarský minister prekročili všetky medze, keď o tomto kľúčovom zákone rokovali v Komárne, pričom zákon o štátnom občianstve nie je predmetom našich bilaterálnych vzťahov. A poslanec G.Gyimesi nemá žiadny mandát na takéto rokovania.

Toto je moment keď je treba zdôrazniť, že Slovensko je zvrchovaný štát a príslušníci maďarskej národnostnej  menšiny sú našimi občanmi.

Základná zmluva medzi Slovenskom a Maďarskom rieši aj otázku národnostných menšín. Podľa článku 15. tejto Zmluvy pravidelne zasadá zmiešaná komisia pre záležitosti menšín, cez ktorú sa riešia oprávnené požiadavky príslušníkov menšín, aby ich práva boli zachované, aby mohli rozvíjať svoju etnicitu a kultúru.

Zdôrazňujem moju veľkú dôveru v lojalitu maďarských spoluobčanov k Slovenskej republike a zároveň prijímam s veľkou úctou ich hrdosť na svoj materinský jazyk a kultúru, ktorú si pestujú s pomocou Slovenskej republiky ako aj Maďarska.

Ako minister zahraničných vecí však nedovolím zasahovať do našich vnútorných záležitostí, a preto sme na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky predvolali maďarského veľvyslanca v Slovenskej republike a požiadali ho o vysvetlenie konania maďarskej strany. Toto nie je spôsob ako budovať naše susedské vzťahy.“

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices