Martin Klus. PHOTO: FB Martin Klus

M. Klus: Líderstvo EÚ a solidarita medzi členskými štátmi sú zásadné pri zvládaní pandemickej situácie

Spolupráca v rámci Európskej únie, zdieľanie skúseností a vzájomná pomoc sú aj po roku od vypuknutia pandémie COVID-19 kľúčové v našom boji s koronavírusom. Už viackrát sa o tom presvedčilo aj Slovensko. Naďalej preto intenzívne komunikujeme so svojimi blízkymi partnermi, vrátane Slovinska a Írska, s ktorými nás spájajú podobné názory na mnohé aktuálne otázky v Únii, eurozóne či medzinárodných organizáciách. Brexit, ako aj nové plány na obnovu európskej ekonomiky po koronakríze, dávajú našim vzťahom ešte väčší význam.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 3. marca 2021 v Bratislave, po stretnutí s veľvyslancom Slovinskej republiky v SR Gregorom Kozovincom a po videokonferencii so štátnym ministrom pre európske záležitosti Írska Thomasom Byrneom. Hlavnou témou oboch rozhovorov boli bilaterálne vzťahy a spolupráca, spoločný boj s koronavírusom a vzájomná pomoc počas pandémie COVID-19, ako aj niektoré aktuálne témy európskej a zahraničnej politiky.

„Teší ma, že vzťahy Slovenska a Slovinska sú bezproblémové a priateľské. Náš otvorený dialóg prebieha na regionálnej, európskej či multilaterálnej úrovni, kde sa zároveň vzájomne podporujeme v kandidatúrach na posty v medzinárodných organizáciách. Spája nás aj čulá ekonomická spolupráca a rozvoj cestovného ruchu, čo môže po skončení pandémie priniesť viaceré nové príležitosti pre spoluprácu,“ priblížil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Zároveň sa poďakoval Slovinsku za nedávne poskytnutie pomoci v podobe nemocničných lôžok pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Slovinský veľvyslanec na Slovensku zas uvítal darovanie zhruba dvetisíc RT-PCR testov citlivých na nové mutácie koronavírusu od spoločnosti MultiplexDX.

„Veľmi vítame aj priority blížiaceho sa slovinského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa uskutoční v 2. polroku 2021. Popri dôraze na ekonomickú obnovu EÚ a zvyšovanie odolnosti jednotného trhu osobitne oceňujeme podporu európskej integrácie krajín západného Balkánu, čo je ďalšia spoločná téma slovenskej a slovinskej diplomacie,“ dodal Martin Klus.

Viac..  Tento týždeň v EP: Sto dní do európskych volieb, právny štát na Slovensku a colný kódex EÚ

Pobrexitové vzťahy, implementácia dohôd o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie(EÚ), ako aj Konferencia o budúcnosti Európy boli tiež témami rokovania štátneho tajomníka rezortu diplomacie SR so štátnym ministrom pre európske záležitosti Írska. V súvislosti so šírením nových mutácií koronavírusu sa partneri zhodli na nevyhnutnosti líderstva Únie a jej orgánov pri ďalšom zabezpečovaní dostatočného množstva preverených vakcín. Rovnaký pohľad vyjadrili aj na pokračujúce obmedzovanie voľného pohybu a prijímanie nových reštrikčných opatrení niektorými členskými krajinami EÚ.

„Tak ako pandémia COVID-19 nie je iba problémom vybraných krajín, ale celosvetovou výzvou, rovnako platí, že brexit sa dotýka celej Európy. Preto Slovensko podporuje Írsko v tejto otázke a aj po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie vyzýva na potrebu pokračovania jednoty členských krajín EÚ. Uvedomujeme si, že dopady brexitu sú obzvlášť citeľné práve v Írsku, preto stojíme za našimi írskymi priateľmi a vítame všetky kroky v záujme zachovania mierového procesu aj Veľkopiatkovej dohody na írskom ostrove,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

V súvislosti s prípravou Konferencie o budúcnosti Európy, ktorej vlaňajšie spustenie oddialila koronakríza, partneri vyzvali na jej skoré zahájenie a uskutočnenie poctivého dialógu s občanmi. Na dôkladné vyhodnotenie súčasného stavu EÚ treba podľa Martina Klusa využiť všetky dostupné komunikačné nástroje, vrátane digitálnych platforiem. S tým, že občiansky rozmer Konferencie o budúcnosti Európy musí byť prioritou.

O mam

Odporúčame pozrieť

chudoba

Európsky zbor solidarity podporí ľudí v núdzi sumou 145 miliónov eur v roku 2024

Dobrovoľnícke činnosti v roku 2024 výrazne posilní nová možnosť financovania, ktorú dnes predstavila Komisia. Nová výzva …

Consent choices