simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2020

M. Šimečka: Igor Matovič potápa vlastnú krajinu už aj v zahraničí

Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rázne odmieta aktuálne kroky Igora Matoviča, ktoré poškodzujú záujmy Slovenska v zahraničí. Šimečka to uviedol v reakcii na spor slovenskej a maďarskej diplomacie ohľadom zákona o dvojitom občianstve.

„Je nemysliteľné, aby sa predseda vlády v spore slovenskej a maďarskej diplomacie postavil proti tej slovenskej. Je neuveriteľným zlyhaním, ak verejne háji maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártá v čase, keď tento zasahuje do vnútorných záležitostí SR a chodí do Komárna rokovať s poslancom OĽaNO György Gyimesim, ktorý šéfov slovenskej diplomacie hanlivo označuje za hungarofóbov a antisemitov,“ uviedol Šimečka (PS).

Podľa Šimečku tým premiér porušil základný princíp reprezentovania vlastnej krajiny. „Koaličné spory majú zostať doma, a v zahraničí má vláda vystupovať jednotne. Premiér však dnes kvôli koaličným sporom ponížil vlastného ministra zahraničných vecí a urobil hanbu celej krajine. Zároveň tým oslabil všetkých slovenských diplomatov. Každý zahraničný partner teraz vidí, že vlastný premiér sa za nich nepostaví. To už naozaj pripomína praktiky Vladimíra Mečiara,“ dodal Šimečka.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Šimečka zároveň upozornil, že ide už niekoľký hrubý diplomatický prešľap Igora Matoviča v krátkom čase. „Po urážke našich ukrajinských susedov nevhodným vtipkovaním o výmene ich územia za ruskú vakcínu Sputnik Matovič opäť dokázal, že nedorástol na svoju funkciu. Slovensku škodí doma, a najnovšie aj v zahraničí,“ hovorí europoslanec.

Progresívne Slovensko považuje pokračovanie Igora Matoviča na poste premiéra za neudržateľné. V utorok preto spustilo internetovú výzvu www.stacilo.uz za jeho odchod z funkcie, ktorú doteraz podpísalo vyše 25 tisíc ľudí.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices