Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

VYSVETĽUJEME: Prečo chce EÚ podniknúť právne kroky voči Veľkej Británii?

V stredu vyšla správa, že Spojené kráľovstvo sa rozhodlo predĺžiť ochrannú lehotu pri kontrolách tovaru prepravovaného medzi Britániou a Severným Írskom, čo podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča je porušením tzv. severoírskeho protokolu.

Rozhorčenie EÚ vyvolalo rozhodnutie britskej vlády, ktoré v tlačovej správe informovalo, že predlžuje do októbra ochrannú lehotu na kontroly poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov vstupujúcich do Severného Írska, pričom tieto kontroly mali vypršať na konci tohto mesiaca.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Problém je, že dohoda medzi spoločenstvom a Britániou stanovuje výmenu tovaru bez ciel a kvót, no určuje veterinárne a colné kontroly a ďalšie opatrenia. Avša kvôli hranici medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva sa vytvorili ďalšie kontroly. Po dlhomesačných rokovaniach o pobrexitovej dohode sa lídri dohodli, že vyššie spomenutú hranicu nechajú otvorenú. Kontroly zo strany Británie však narušili krehkú politickú stabilitu v Severnom Írsku.

Do konfliktu vstúpili aj lojalistické polovojenské skupiny

Do konfliktu sa zapojili aj zakázané lojalistické polovojenské skupiny v Severnom Írsku, ktoré oznámili, že dočasne stiahnu svoju podporu mierovej Veľkopiatkovej dohode z roku 1998. Uvedená dohoda stanovila komplexný rad ustanovení, ktoré sa týkajú veĺkého množstva oblastí, vrátane politickej situácie v krajinách. Rada lojalistických spoločenstiev zaslala premiérovi svoje stanovisko, v ktorom sa uvádza, že nové pravidlá podkopávajú základ Veľkopiatkovej dohody a skupiny ju nebudú podporovať. Trvajú totiž na tom, aby bol dodržiavaný „voľný pohyb tovarov, služieb a občanov po celom Spojenom kráľovstve“. Dodali však, že ich pozícia ostáva „mierová a demokratická“.

Spojené kráľovstvo tvrdí, že sa rozhodlo predĺžiť ochrannú lehotu na kontroly určitých výrobkov kvôli sťažnostiam viacerých severoírskych podnikov, ktoré tvrdia, že majú problémy vyrovnať sa s novou byrokraciou. Podľa ostrovneho štatu ide len o opatrenia dočasného charakteru a sú to technické kroky, ktoré vo veľkej miere pokračujú v už prijatých opatreniach. Dôvodom je poskytnúť viac času podnikom ako sú supermarkety či doručovateľské služby.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Rozhorčenie EÚ

Toto rozhodnutie britskej vlády vyvolalo kritiku zo strany podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, podľa ktorého sa týmto krokom porušuje právne záväzná dohoda o brexite a predstavuje to „jasný odklon od konštruktívneho prístupu, ktorý doteraz prevládal“. Európska únia preto začala pripravovať právne kroky. Maroš Šefčovič pre denník Financial Times potvrdil, že EÚ pripravuje „konanie o porušení práva“, ktoré by podľa jeho slov malo byť hotové veľmi skoro.

Podľa spravodajského portálu BBC sú zo strany EÚ možné dve právne cesty, a to spustiť konanie o porušení na základe tzv. severoírskeho protokolu, ktoré by posunulo celý konflikt pred Európsky súdny dvor. Druhým možným scenárom je požiadať o arbitráž podľa podmienok širšej obchodnej dohody medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Na protest sa postavil aj Európsky parlament, ktorý odmietol stanoviť termín hlasovania o ratifikácii obchodnej dohody medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom, ktorú dosiahli ešte minulý rok. Pritom sa očakávalo, že termín hlasovania Európsky parlament oznámi už tento štvrtok a mal to byť niektorý marcový deň.

Nedôveryhodný partner

Írsky minister zahraničia pre FT uviedol, že EÚ „rokuje s partnerom, ktorému jednoducho nemôže dôverovať“.Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič zase uviedol, že  „už druhý raz sa stalo, že vláda Spojeného kráľovstva porušuje medzinárodné právo. Predstavuje to jasný odklon od konštruktívneho prístupu, ktorý doteraz prevládal.“

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices