Čo nové doma i vo svete? Matovič vyhlásil, že Sputnik V využívajú na rozbitie vlády, Fidesz vystupuje z frakcie EPP

Maďarský minister Szijjártó je priateľ Slovenska, vyhlásil premiér. Bilčík mu odkazuje, že cesta do EPP nevedie cez Budapešť

Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó je priateľ Slovenska, dnes to vo svojom profile na Facebooku uviedol predseda vlády Igor Matovič. Premiér týmto výrokom reagoval na vyjadrenie slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, ktorý vo štvrtok uviedol, že sa jeho maďarský kolega pokúšal zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska, viac sa dočítate TU.

Padne vláda? Matovič vyhlásil, že Sputnik V využívajú na rozbitie vlády

Predstavitelia Za ľudí a SaS informovali Čaputovú o tom, ako intenzívne vnímajú potrebu zmien
Prezidentka Zuzana Čaputová podotkla, že ona sama už dlhšie komunikuje potrebu zmeny štýlu vládnutia a sebareflexie vlády. Viac o vládnej kríze TU.

Komisia povolila Slovensku viac ako miliardovú podporu na kombinovanú výrobu elektriny a tepla

Európska komisia schválila, v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci, plány Slovenskej republiky podporiť výrobu elektriny vo vysokoúčinných kogeneračných zariadeniach napojených na siete diaľkového vykurovania na Slovensku, viac TU.

Ako sa dopracoval Orbánov Fidesz k odchodu z najväčšej frakcie EPP

Maďarská vládna strana včera oznámila, že vystupuje z Európskej ľudovej strany (EPP), čo je najväčší poslanecký klub v europarlamente. Maďarský premiér Orbán toto rozhodnutie potvrdil v liste napísanom Európskej ľudovej strane, ktorý zverejnila ministerka Katalin Novák. Ako sa dopracoval Orbánov Fidesz k odchodu z frakcie EPP? Celý článok, nájdete TU.

Ivan Štefanec: Európa potrebuje viac pracovných miest

Europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) včera diskutoval s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen a ďalšími politickými lídrami o vytváraní nových pracovných miest v Európskej únii.Diskusia sa uskutočnila v rámci iniciatívy Jobsjobsjobs, o čom je iniciatíva, dočítate sa TU.

Ukrajinský minister kritizoval Matovičov vtip o Zakarpatskej Ukrajine, Korčok sa ospravedlnil

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval slovenského premiéra Igora Matoviča. Dôvodom sú jeho výroky vo vysielaní Rádia Expres, kde na otázku, čo sľúbil Rusku za dodávku vakcín Sputnik V, odpovedal, že Zakarpatskú Ukrajinu. Napriek tomu, že predseda slovenskej vlády neskôr doplnil, že nesľúbil nič, a naznačil, že žartoval, reakcia z Ukrajiny na seba nenechala dlho čakať, viac o tomto konflikte sa dočítate TU.

Nové poľské pravidlá vymenúvania sudcov Najvyššieho súdu porušujú právo únie, rozhodol Súdny dvor

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v utorok rozhodol, že zmeny spôsobu, ako Poľsko vymenúva sudcov Najvyššieho súdu, by mohli porušovať právo únie, viac TU.

EMA rozhodne o schválení vakcíny od Johnson & Johnson 11. marca

Európska lieková agentúra (EMA) 11. marca zasadne, aby rozhodla o schválení jednodávkovej vakcíny od firmy Johnson & Johnson. Európsky regulačný orgán oznámil, že „za predpokladu, že predložené údaje o kvalite, bezpečnosti a účinnosti vakcíny sú dostatočne spoľahlivé a úplné,“ zverejní ešte v ten deň svoj názor, viac o registrácií TU.

VYSVETĽUJEME: Prečo chce EÚ podniknúť právne kroky voči Veľkej Británii?

V stredu vyšla správa, že Spojené kráľovstvo sa rozhodlo predĺžiť ochrannú lehotu pri kontrolách tovaru prepravovaného medzi Britániou a Severným Írskom, čo podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča je porušením tzv. severoírskeho protokolu, viac o konflikte TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom …

Consent choices