falsovany tovar
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska únia posilňuje obranu voči dovozu nebezpečného či nelegálneho tovaru

Poštové služby a expresní leteckí prepravcovia sa od 15. marca 2021 musia pripojiť na kontrolný systém pre dovoz – ICS2 (Import Control System). Európska únia (EÚ) ním posilňuje obranu voči dovozu nebezpečného či nelegálneho tovaru na jej územie. Colné orgány musia ešte predtým, ako zásielky prídu na hranice únie, dostať o nich všetky potrebné údaje. Informovala o tom Martina Rybanská, hovorkyňa finančnej správy s tým, že celoeurópsky systém ICS2 začne fungovať od budúceho týždňa.

Zhromažďovať a analyzovať sa v ICS2 budú všetky údaje o tovare ešte predtým, ako príde na hranice EÚ. Colné orgány, vrátane finančnej správy, tak budú môcť dôkladne preveriť, či zásielky prichádzajúce z tretích krajín nepredstavujú bezpečnostné a ochranné riziko. Takto môžu včas a lepšie identifikovať napríklad dovoz zbraní, výbušnín, tovaru dvojakého použitia, biologického, chemického, rádiologického čí nukleárneho materiálu.

Obchodníci a prepravcovia sa budú na systém pripájať v troch fázach. V prvej sú poštové služby a expresné spoločnosti v oblasti leteckej dopravy, pri ktorých analýza môže pomôcť objaviť napríklad úkryt improvizovaného výbušného zariadenia či zápalného zariadenia v prepravovanom tovare ešte pred naložením tovaru do dopravného prostriedku v treťom štáte. Expresným dopravcom a poštovým operátorom so sídlom v EÚ sa rušia výnimky na podávanie predbežných colných vyhlásení. Pred príchodom tovaru na prvý bod vstupu na colné územie EÚ bude potrebné poskytnúť úplné údaje PCV.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Ak prepravcovia nepripravia aktualizáciu IT systémov a neprispôsobia svoje obchodné procesy, môže im byť náklad na hraniciach EÚ pozastavený, colné vyhlásenia budú zamietnuté a tovar zostane nepreclený. Vystavujú sa aj uloženiu sankcií. Zaslanie bezpečnostných údajov o tovare ešte pred jeho vstupom na územie EÚ zaistí jeho rýchle a efektívne preclenie. Ďalšia fáza nasleduje od 1. marca 2023, keď sa k systému bude musieť pripojiť všeobecná letecká nákladná doprava. Tretia fáza príde od 1. marca 2024. Zahrnutá je v nej železničná, cestná a námorná doprava.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

maso

Na letisku zaistili viac ako 80 kg nelegálneho mäsa a mliečnych výrobkov

BRATISLAVA / Od začiatku roka sa snažili celkom 14-krát prepašovať na Slovensko cez bratislavské letisko viac …

Consent choices