katalansko
PHOTO: Facebook/free catalunia

Katalánski separatisti v Európskom parlamente možno prídu o imunitu

Európsky parlament v pondelok rozhoduje o tom, či je potrebné zrušiť imunitu bývalého prezidenta španielskeho regiónu Katalánsko Carlesa Puigdemonta a dvoch jeho spolupracovníkov. Takýto krok by mohol pripraviť pôdu pre ich vydanie.

Puigdemont a niekoľkí ďalší ľudia ušli v októbri 2017 do Belgicka, pretože sa obávali zatknutia v súvislosti s usporiadaním nezákonného referenda o nezávislosti ekonomicky silného Katalánska.

Keď predvlani bývalý katalánsky minister zdravotníctva Toni Comin a niekdajšia ministerka regionálneho školstva Clara Ponsati získali kreslá v Európskom parlamente, dostali tak všetci imunitu ako členovia zákonodarného zboru. Minulý mesiac však parlamentný výbor pre právne záležitosti odporučil zbaviť ich takejto ochrany.

Podľa španielskej ústavy nemajú regióny právo odtrhnúť sa od krajiny a o ich suverenite musia rozhodnúť všetci Španieli, nie iba obyvatelia daného regiónu. Toto však v roku 2017 katalánski separatisti porušili zorganizovaním referenda a následným vyhlásením nezávislosti.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Španielsko sa niekoľkokrát pokúsilo o vydanie Puigdemonta do vlasti a jeho postavenie pred súd. Nepodarilo sa mu však presvedčiť belgické justičné orgány, aby ho vydali. Zrušenie jeho poslaneckej imunity by mohlo viesť k novým snahám o uskutočnenie spravodlivosti v zmysle španielskych zákonov.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices