Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Ženy musia za svoju rovnoprávnosť aj naďalej bojovať

Medzinárodný deň žien nám každoročne pripomína, že na dosiahnutie rovnosti medzi mužmi a ženami je pred nami ešte dlhá cesta. Dnešný sviatočný deň je v niečom odlišný. Pandémia vírusu COVID-19 totiž okrem iného odhalila, že naša spoločnosť nedokáže v krízových časoch existovať bez profesií, ktoré v drvivej väčšine vykonávajú ženy, a to často bez primeraného ohodnotenia.

Či už ide o zdravotné sestry, pokladníčky v obchodoch, opatrovateľky detí, seniorov alebo hendikepovaných spoluobčanov, ale aj mnohé iné povolania, zvládnutie súčasnej situácie by bez nich jednoducho nebolo možné,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Svoju prácu navyše často vykonávajú bez dostatočného uznania či istôt.

Skupina socialistov a demokratov v Európskom parlamente preto v súvislosti s dnešným sviatkom prostredníctvom otvoreného listu svojej predsedníčky pripomína, že v otázkach rodovej rovnosti ťaháme bohužiaľ aj v 21. storočí v Európe za kratší koniec a ženy musia aj v súčasnosti za svoju rovnoprávnosť v mnohých oblastiach naďalej bojovať. „Jednoznačne negatívnym príkladom v tomto ohľade je situácia na Slovensku, kde vecne zodpovedný minister práce účelovo vymazáva slovo rod a peniaze na rodovú rovnosť vďaka rozhodnutiam jeho ministerstva dostávajú organizácie, ktoré sa tejto problematike vôbec nevenujú,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Vecí, ktoré je potrebné urobiť na zlepšenie postavenia žien v našej spoločnosti je skutočne veľa. „Za veľký problém stále považujem pretrvávajúce rozdiely v odmeňovaní, kde zďaleka neplatí pravidlo rovnakej pláce za tú istú prácu. Posilniť treba rovnováhu medzi rodinným a pracovným životom žien, vymožiteľnosť výživného, či dostupnosť nájomného bývania. To mala nakoniec jedna z vládnych strán aj vo svojom programe, no vôbec nič sa v tejto oblasti neudialo,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

zeny, EU

Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Európska komisia a vysoký predstaviteľ/podpredseda vydali pri príležitosti Medzinárodného dňa žien toto vyhlásenie: „Percentuálne zastúpenie …

Consent choices