Minister financií Eduard Heger Foto: screenshot FB UV SR

Plán obnovy ide do medzirezortného pripomienkového konania. Finálny dokument by sa do Bruselu mal poslať koncom apríla

Minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii uviedol, že plán obnovy vstupuje do medzirezortného konania. Heger tiež upozornil, že zákon aktuálne nerieši konkrétne sumy ani prerozdelenia, upravuje len legislatívne podmienky pri realizácii mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti.

Minister financií na tlačovej konferencii tiež zdôraznil, že aktuálne je plán otvoreným návrhom. „Netvrdím, že každá pripomienka bude prijatá, ale každý zmysluplný návrh posúdime,“ povedal Heger. Podľa neho cieľom a výzvou plánu obnovy je dobehnúť vyspelé členské štáty EÚ.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. júla, pričom má ísť o podmienky poskytovania finančných prostriedkov, práva a povinnosti fyzických a právnických osôb, ako aj pôsobnosť orgánov štátnej správy pri vykonávaní tohto mechanizmu.

Plán mieri do finále

Eduard Heger tiež uviedol, že pripomienkové konanie by sa malo týkať aj konkrétneho plánu obnovy. Podľa šéfa rezortu plán je už vo finálnej fáze a Európskej komisii by sme ho mali poslať už koncom apríla. Podľa neho by sme do apríla mali stihnúť prejsť legislatívnymi krokmi a nakoniec finálnu verziu poslať do Bruselu. Ministerstvo ešte koncom minulého roka zverejnilo prvý dokument, ako by sa mal predbežný balík peňazí rozdeliť, pričom úpravy nastali len v alokáciách, a teda naďalej platí, že peniaze budú prerozdelené nasledovne:

  • Zelené Slovensko (vyše 2000 mil. €)
  • Lepšie vzdelanie pre každého (800 mil. €)
  • Konkurencieschopné a inovatívne Slovensko (700 mil. €)
  • Zdravý život pre každého (1 450 mil. €)
  • Efektívny štát a digitalizácia (1,033 mil. €)

Celkový plán má zhruba 400 strán, v ktorom sa detailne popisuje, ako chceme najbližších šesť rokov čerpať 5,84 miliardy eur z fondu obnovy.

Plán obnovy neslúži na pomoc podnikateľského prostredia

Na tlačovej konferencii odznelo, že plán obnovy sa sústreďuje na reformy a nie na pomoc podnikateľského prostredia. Podľa ministra na to máme iné projekty, ako dočerpávanie európskych fondov. Plán obnovy je totiž štrukturálny dokument určený na to, aby sa Slovensko posunulo vpred. Reformy majú napomôcť aj skvalitneniu podnikateľského prostredia a k tomu je potrebná stabilita, jednoduchosť, aby sa dosiahla rovnosť príležitostí, zdravé konkurenčné prostredie a odstránila sa aj byrokracia.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Čo sa týka ekonomického odvetvia, tam sa majú peniaze využiť aj na daňovo-odvodovú reformu. Problémom ostáva, že ešte sa nedosiahla dohoda vo vnútri koalície ani s odborníkmi. Reforma sa bude týkať aj dôchodcov, či verejných financií. Podľa slov ministra v prípade plánu obnovy, alokácie i rozdelenia jednotlivých komponentov je v rámci koalície zhoda, no nevylúčil, že by sa zapracovali možné pripomienky.

Ako výhodu vyzdvihol , že po podpísaní zmluvy bude naďalej možné zapracovať zmeny, totiž opravný plán sa dá poslať do Bruselu až k 30. aprílu 2022.

Plán obnovy a odolnosti minulý týždeň minister financií predstavil aj prezidentke Zuzane Čaputovej, pričom uviedol, že prezidentka sa „stotožňuje s vybranými prioritami, čo ma nesmierne teší. Obaja si uvedomujeme, že plán obnovy predstavuje mimoriadnu príležitosť na uskutočnenie zmien a investícií, ktoré Slovensko posunú výrazne dopredu,“ povedal Eduard Heger.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices