hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union.

M. Hojsík reaguje na tlačovú konferenciu ministra Budaja a predstavené priority Plánu obnovy

Na stredajšej tlačovej konferencii minister životného prostredia Ján Budaj z OĽaNO predstavil priority envirorezortu v pláne obnovy. Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík po prvom rýchlom posúdení predstaveného dokumentu upozorňuje, že s výnimkou ochrany biodiverzity sú v pláne nedostatočne zahrnuté reformy pri adaptácii na zmeny klímy v mestách a v obehovej (cirkulárnej) ekonomike. Myslí si tiež, že plán potrebuje byť ambicióznejší v ochrane klímy a znižovaní emisií.

Základom kvalitného plánu obnovy musia byť reformy, ktorých úlohou je pomôcť Slovensku prekonať ekonomické následky pandémie a súčasne ho pripraviť na prichádzajúcu klimatickú krízu. Nie je a nemôže byť len o peniazoch a rýchlom plátaní najväčších dier. Plán obnovy je najväčšou modernizačnou príležitosťou pre Slovensko v celých jeho dejinách a my ju musíme využiť. Obávam sa, že ministrom Budajom predstavené priority nespĺňajú dostatočne tieto kritériá,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

Kľúčom k úspešnému boju s klimatickou krízou je ako adaptácia na zmenu klímy, tak snaha o jej zmiernenie. V ministerstvom pripravovanej verzii plánu obnovy však napríklad chýba koncepčne premyslená adaptácia na zmenu klímy v mestách. Rozsah a náročnosť opatrení prispôsobenia sa na negatívne dôsledky zmeny klímy v sídlach sú tak veľké, že bez zásadných reforiem to nepôjde. Tie však chýbajú,“ rozviedol progresívec Hojsík.

Takmer úplne chýba rozvoj obehového hospodárstva. Obehové hospodárstvo je obrovskou príležitosťou, no prináša náročné výzvy (načrtnuté aj v novom Akčnom pláne EÚ o cirkulárnej ekonomike), ktoré sa ale bez úvodnej podpory nebudú dať zvládnuť v potrebnom rozsahu a čase. Malé doplnkové opatrenia v rámci obnovy budov výlučne vo veci stavebných odpadov jednoducho nestačia. Osobitne náročné je riešenie obehovosti materiálov a výrobkov, ktoré končia v komunálnych a aj v priemyselných odpadoch, tu sú potrebné jasné reformy a finančná podpora. Chýba aj koncepcia a plán systémovej transformácie priemyslu. Investície pomôžu pri dekarbonizácii priemyslu, ale to je málo,“ doplnil europoslanec Martin Hojsík.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Nechcem povedať, že ministerstvo robí všetko zle, to určite nie. V porovnaní s tým, čo sa robilo doteraz, sú tam jasné kroky vpred. A ja dúfam a som pripravený pomôcť tomu, aby sa všetky dobré nápady dostali do finálnej verzie plánu obnovy a podarilo sa ich zrealizovať. Žiaľ, napriek tomu, že návrhy na plán obnovy predkladám od mája 2020 ministerstvo o obsahovú spoluprácu neprejavilo záujem,“ vysvetlil Hojsík.

Moje obavy vychádzajú predovšetkým z poznania, že je to dokument, ktorý zjavne vychádza zo starých plánov a nereflektuje to, čo sa za posledné dva roky zmenilo. Príkladom nech je ukončenie podpory spaľovania uhlia ako primárnej reformy. Áno, je to dobrý krok, ale to sú už „staré správy“. Chýba snaha strategicky sa pozrieť na to, ako na Slovensku rozvíjať zelené technológie, ako rozvíjať ekonomiku a predovšetkým, ako získavať a vytvárať nové pracovné miesta tak, aby z toho mal prospech každý,“ uzavrel podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices