Zdroj: ÚVSR

Ministerstvu informatizácie sa nepozdáva v pláne obnovy riadenie politík v oblasti vedy, výskumu a inovácií

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) má k niektorým častiam predstaveného návrhu plánu obnovy v hodnote 6 miliárd eur menšie výhrady. Rezort vyjadril nespokojnosť predovšetkým s riadením a koordináciou politík, ktoré súvisia s vedou, výskumom a inováciami. Ako uviedol pre agentúru SITA Andrej Ďuríček, poverený vedením tlačového oddelenia MIRRI, zámerom rezortu je, aby v systéme digitalizácie štátu malo ministerstvo rolu centrálneho riadenia informatizácie. Jeho úlohou bude tiež zabezpečiť nový centrálny spôsob nákupu a využívania IT komodít, odborných kapacít a využívania cloudových služieb.

Alokácia komponentu Digitálne Slovensko, ktorého prípravu zastrešilo MIRRI, predstavuje 580 miliónov eur. Komponent pozostáva z troch pilierov, a to digitálne služby štátu, kybernetická bezpečnosť a digitálna ekonomika. Ministerstvo chce digitálne služby štátu zmeniť tak, aby zodpovedali potrebám občana, ktorý si potrebuje s úradmi vybaviť konkrétnu životnú situáciu. Kybernetická bezpečnosť musí zabezpečiť prostredie dôvery medzi občanmi, podnikmi a verejnou správou.

Rezort chce klásť dôraz aj na jednotné štandardy, bezpečnostné audity, investície do systémov včasného varovania a vzdelávania zamestnancov verejnej správy. „Opatrenia v oblasti digitálnej ekonomiky umožnia digitálnu transformáciu aj mimo verejnej správy, a to v oblasti priemyselnej výroby a poskytovania služieb. To všetko najmä vďaka podpore nasadzovania digitálnych technológií a digitálnych inovácií. Okrem toho prikladáme veľký dôraz na rozvoj digitálnych zručností spoločnosti a osobitnú pozornosť venujeme seniorom,“ dodal Andrej Ďuríček.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Podľa MIRRI okrem financií z plánu obnovy bude mať Slovensko v nasledujúcich rokoch k dispozícii aj ďalších 13 miliárd eur z eurofondov. Pre ministerstvo je preto absolútnou prioritou zabezpečiť, aby sa investície z týchto dvoch zdrojov dopĺňali a na seba nadväzovali tak, aby Slovensko posunuli výrazne vpred.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices