predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union.

Predseda Európskej rady vyzýva na trpezlivosť s očkovaním

Netrpezlivosť spojená s očkovaním proti koronavírusu je opodstatnená, ale nemala by ľudí zaslepiť. Vo svojom novom newsletteri to uviedol predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý reagoval na kritiku spojenú s vakcináciou v Európskej únii (). Upozornil pri tom, že v boji proti ochoreniu COVID-19 „Európa nezaostáva v šprinte, ale má dobré predpoklady na to, aby viedla v maratóne“.

a členské štáty čelia ostrej kritike za omeškania vo výrobe a distribúcii vakcín a pomalšie očkovanie. Michel uznal, že určite sa „bude treba poučiť, v neposlednom rade z plnenia zmlúv podpísaných s farmaceutickými spoločnosťami“, no podotkol, že súčasné komplikácie by nemali zabrániť ľuďom vidieť celkovú situáciu a všetko, čo sa podarilo dosiahnuť a na čom sa pracuje.

Predseda Európskej rady vyzdvihol rolu Európy v boji proti koronavírusu. Poznamenal, že bez jej účasti by nebolo možné za menej ako rok vyvinúť a vyrobiť niekoľko druhov vakcín. Do konca roka by sa podľa jeho slov mal z Európy stať vedúci kontinent vo výrobe vakcín, v čom má dopomôcť aj strategické partnerstvo so Spojenými štátmi. Michel sa zároveň vyjadril aj na margo exportu vakcín, pričom uviedol, že systém na jeho kontrolu má zabrániť spoločnostiam vyvážať objednané predzaplatené dávky do ďalších vyspelých krajín. „ nikdy nezastavila vývoz,“doplnil.

Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

Michel tiež pripomenul, že pristúpila ku skupinovému nákupu vakcín od farmaceutických spoločností, aby všetky členské štáty dostali očkovacie látky naraz a nemuseli medzi sebou o ne súťažiť. Zároveň zopakoval postoj , že vakcíny by mali byť všeobecne prístupné a cenovo dostupné a spomenul účasť únie na medzinárodnej iniciatíve COVAX pre globálny prístup k očkovacím látkam, ktorej cieľom je pomôcť krajinám s nízkymi príjmami. Nadbytok objednaných vakcín pre blok podľa jeho slov daruje partnerským krajinám a regiónom. „Nemali by sme sa nechať zavádzať Čínou a Ruskom, obidvoma režimami s menej žiaducimi hodnotami ako ten náš, pretože organizujú veľmi obmedzené, ale široko medializované operácie na dodávanie vakcín iným. Podľa dostupných údajov tieto krajiny podali o polovicu menej dávok na 100 obyvateľov ako Európska únia. A Európa nebude používať vakcíny na propagandistické účely,“ vyhlásil.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices