Koláž EN Foto: FB Martin Hojsík, © European Union.

Európsky parlament bude zajtra hlasovať o vyhlásení Európskej únie za LGBTI Freedom zónu

Frakcia v Európskom parlamente Renew Europe prichádza s návrhom na vyhlásenie Európskej únie za LGBTI Freedom zónu, dnes o tom informoval europoslanec Martin Hojsík. O rezolúcii má Európsky parlament hlasovať už vo štvrtok, pričom rozprava k hlasovaniu sa začala už dnes. „Jednoducho povedané, chceme, aby sa Európa stala miestom tolerancie,“ uvádza Hojsík.

Vo štvrtok 11. marca uplynú 2 roky od prijatia prvého „Vyhlásenia o slobodnom pásme LGBT“ v poľskom meste Świdnik. Liberálna frakcia preto navrhla rezolúciu, ktorá vyhlási celú EÚ za „Zónu slobody LGBTIQ“. „Homofóbia a transfóbia nemajú v Európe svoje miesto. Od východu na západ musí byť každému poskytnutá sloboda žiť bez obáv z diskriminácie alebo obťažovania v dôsledku sexuálnej orientácie a identity,“ uvádza frakcia v tlačovej správe. Uvedená frakcia Obnovme Európu tiež vyhlásila, že vyvíjala tlak na Komisiu a Radu, aby zakročili proti akejkoľvek vláde EÚ diskriminujúcej na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity.

„Sexuálna orientácia ale nie je žiadna ideológia, je to identita človeka. To je akoby sme za hranice mesta vyhadzovali napríklad všetkých, ktorí majú napríklad modré oči. To nie je Európa 21.storočia, ale stredovek,“ napísal europoslanec Hojsík na sociálnej sieti Facebook. Iniciátorom uznesenia je europoslanec Pierre Karleskind, ktorý uviedol, že„Európsky parlament pošle zajtra hlasný, jasný a dôrazný odkaz ľuďom LGBTIQ po celej Európe:„ Na vašej slobode záleží, vaša sloboda zvíťazí! “

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Frakcia tak podľa vlastných slov chce zastaviť „hon na čarodejnice,“ ako príklady uviedli násilné zásahy proti LGBTIQ aktivistom v Poľsku a pokus zakázať adopciu párom rovnakého pohlavia v Maďarsku. Tieto činy podľa frakcie „ukazujú, že reakcia proti právam LGBTIQ v niektorých krajinách EÚ je veľmi reálna.“

Tento návrh podporí aj europoslanec Vladimír Bilčík z frakcie EPP, podľa neho je „dôležité, aby sme v našom politickom priestore chránili slobodu a dôstojnosť každého, bez ohľadu na to, odkiaľ človek pochádza, v čo verí, a koho ľúbi,“uviedol na Facebooku. Europoslanec je tiež spoluautorom rezolúcie.

VYHLASUJEME EURÓPU ZA MIESTO TOLERANCIE

Segregácia je v EÚ stále realitou. Od roku 2019 sa niekoľko miest vyhlásilo za…

Uverejnil používateľ Martin Hojsík Streda 10. marca 2021

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices