Korcok
Ivan Korčok. Foto: FB Ivan Korčok.

I. Korčok: Konferencia o budúcnosti Európy je príležitosťou pomenovať problémy a navrhnúť zmeny v EÚ

Spoločná deklarácia o Konferencii o budúcnosti Európy, ktorú dnes (10. marca 2021) v Bruseli podpísali traja najvyšší predstavitelia EÚ – predseda Európskeho parlamentu, predsedníčka Európskej komisie a predseda vlády Portugalska ako predstaviteľ predsedníckej krajiny EÚ – štartuje dlho odkladanú debatu o smerovaní nášho európskeho projektu.

Prebiehajúca pandémia ešte viac odkryla niektoré už známe problémy, ale poukázala aj na nové výzvy, ktorým Únia a jej členské štáty musia čeliť. Konferencia o budúcnosti Európy je preto vítaným prostriedkom na dôkladné zhodnotenie aktuálneho stavu Únie, a osobitne schopnosti adresovať potreby a požiadavky našich občanov a jej členských štátov,“ uviedol minister I. Korčok a doplnil, že proces reflexie je jedinečnou príležitosťou pomenovať nedostatky a tam kde treba urobiť aj zmeny.

„Tie však nemôžu byť diktované od stola. Musia vychádzať predovšetkým z aktívnej diskusie širokej verejnosti, odborníkov, podnikateľov, ako aj ďalších profesijných a záujmových združení. Je v našom záujme, aby sme možnosť zapojiť sa do tak zásadnej debaty ako je budúcnosť EÚ ponúkli občanom po celom Slovensku, či už v obciach, mestách, alebo aj na regionálnej úrovni,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie.

Vláda Slovenskej republiky v rámci prípravy na spustenie Konferencie schválila 3. marca 2021 koncepciu národnej diskusie o budúcnosti Európy, ktorá sa bude opierať o dva v minulosti úspešné projekty – diskusné formáty zamerané na širokú verejnosť – MySmeEÚ a Národný konvent o EÚ. „Občiansky rozmer musí byť prioritou Konferencie. Práve preto oceňujem, že súčasťou spoločného vyhlásenia európskych inštitúcií je záväzok vypočuť si Európanov na základe otvoreného, inkluzívneho a transparentného dialógu. Chceme lepšie poznať predstavy našich občanov a na základe ich odporúčaní prispieť k lepšie fungujúcej Európskej únii,“ zdôraznil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus.

Viac..  Ch. Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

Pilier občianskych konzultácií doplní Národný konvent o EÚ, ktorý bude slúžiť ako platforma pre expertnú, analytickú diskusiu. Cieľom jeho činnosti bude navrhnúť vláde SR odporúčania v jednotlivých európskych politikách.

Myšlienku Konferencie o budúcnosti Európy predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom programovom zameraní v decembri 2019. Pôvodne mala začať v máji 2020 a trvať dva roky. Z dôvodu pandémie bol však začiatok Konferencie posunutý. Formálne zahájenie sa očakáva na podujatí v Štrasburgu 9. mája 2021, ukončenie reflexného procesu je plánované na jar 2022 počas francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices