Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Koronavírus: Európska únia dostane ďalšie štyri milióny vakcín Pfizer/BioNTech

Európska komisia zabezpečila dohodu s americko-nemeckým konzorciom Pfizer-BioNTech o dodávke ďalších štyroch miliónov vakcín proti ochoreniu COVID-19. Podľa predsedníčky výkonného orgánu Európskej únie Ursuly von der Leyenovej to pomôže členským štátom v úsilí držať pod kontrolou šírenie nových mutácií koronavírusu.

„Vďaka ich cielenému použitiu tam, kde sú najviac potrebné, najmä v pohraničných regiónoch, tieto dávky taktiež pomôžu zabezpečiť alebo obnoviť voľný pohyb tovaru a osôb,“ uviedla 62-ročná nemecká politička.

Medzi rizikové ohniská nákazy na území EÚ, kde stúpa počet hospitalizácií, patria rakúsky región Tirolsko, department Moselle a obvod Nice vo Francúzsku, niektoré časti nemeckých spolkových krajín Bavorsko a Sasko či okolie talianskeho mesta Bolzano.

Komisia uviedla, že nové dávky budú tento mesiac k dispozícii pomerným spôsobom pre všetky členské štáty EÚ. Jej predstaviteľom sa nepáčia opatrenia niektorých krajín, ktoré v snahe spomaliť šírenie rôznych variantov obmedzili cestovanie a narušili tým princíp voľného pohybu v rámci 27-členného bloku.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Celkovo únia uzatvorila šesť zmlúv na viac ako dve miliardy dávok vakcín, aby zaočkovala 450 miliónov ľudí.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices