energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

M. Beňová: Európsky parlament musí v rámci Konferencie o budúcnosti Európy zohrávať kľúčovú úlohu

Zástupcovia Európskeho parlamentu, Rady a Komisie podpisujú v rámci stredňajšieho plenárneho zasadnutia spoločné vyhlásenie o Konferencii o budúcnosti Európy. Mala by pomôcť pri nachádzaní spoločných riešení existujúcich výziev a prispieť aj k prehĺbeniu vzájomnej solidarity a spolupatričnosti.

Konferencia o budúcnosti Európy má umožniť občanom priamo sa zúčastniť na procese reformy fungovania európskych inštitúcií a vytvárania spoločných politík. „Zohľadnenie názorov občanov Európskej únie na jej fungovanie do budúcnosti, je dôležité pre posilňovanie ich dôvery v integračný projekt a zvýšenie záujmu o správu spoločných európskych záležitostí,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Výzvy súvisiace s potrebou uskutočnenia zmien v rámci európskej spolupráce sa objavujú prakticky neustále. „Konferencia umožní všetkým tým, ktorí po zmenách volajú, aby predstavili svoje konkrétne návrhy akým smerom by sa integračné procesy mali do budúcnosti uberať a aké benefity možno od nimi navrhovaných zmien očakávať,“ priblížila europoslankyňa.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Konferencia o budúcnosti Európy je aj o napĺňaní občianskeho princípu v Európskej únii. „Osobitné postavenie Európskeho parlamentu v rámci unijných inštitúcií vyplýva z jeho priameho mandátu od občanov. To je dôvodom prečo musí v rámci pripravovanej Konferencie a zohľadňovania jej výstupov zohrávať kľúčovú úlohu,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices